Sveiki,
ilgai galvojau kur čia pasikreipti, ir nutariau pirmiausia parašyti Jums.
Situacija tokia: nusiprkau Lietuvos kepėjo duoną. Pirma, į ką atkreipiau dėmesį, tai ant pakuotės iškalbingi sveikuoliški užrašai. BE KONSERVANTŲ, vienas iš jų.
Nusipirkus pradėjau gilintis į sudėtį. Ten net 8ios E raidės…. Iš kurių 2 pažymėtos raudonai, 1 geltonai, likusios 5ios žaliai. Na, gal raugą sudaro vien konservantai, bet… net keli pavojingi sveikatai.
Ar čia aš ko nesuprantu, kas yra konservantai, ar čia taip nebesiskaito gamintojai su žmonėmis? Kad ir žaliai pažymėta, tai yra konservantai, jau nekalbant apie kitas spalvas. Na, žinokit, nebe ištvėriau…. Atleiskit, jeigu apkroviau ir ne tuo adresu rašau, bet, jeigu jūs negalite to paviešinti, patarkit, kur kreiptis?
Visų pirma noriu padėkoti skaitytojai už laišką,ir gan įdomų klausimą, į kurį noriu atsakyti kiek plačiau, kad susivokti ne tik naivus pirkėjas, bet ir gamintojas pagaliau pramerktų savo akis, ir susivoktų, kad jo klientai – MOKA SKAITYTI sudėtį.
Tad atlikime išsamią duonos pakuotės teksto analizę.
Vienas iš pakuotės užrašų skelbia, kad duona be konservantų.
Tam, kad aiškiau būtų visiems kas tie konservantai, pasinaudokime Vikipedija.
Joje skelbiama, kad konservantas – nuo gedimo apsauganti natūrali ar sintetinė cheminė medžiaga ar jų mišinys, kuri dedama į organines medžiagas, maisto produktus, nealkoholinius gėrimus ar kitokius gaminius tam, kad šie neirtų dėl mikroorganizmų poveikio ar nepageidaujamų cheminių virsmų.
Kai konservantai dedami į maisto produktus kaip maisto priedai, etiketėje užrašomas jų pilnas pavadinimas ir E numeris, pvz., sorbo rūgštis (E200), natrio sorbatas (E201), kalio sorbatas (E202), natrio benzoatas (E211). Atskirikliai laikomi specifine maisto konservantų rūšimi.
Į teisiniais aktais apibrėžtą konservantų sąrašą neįtrauktos kai kurios medžiagos, taip pat turinčios konservuojančių savybių – druska, cukrus, alkoholis, prieskoniai.
Yra sunku sužinoti, koks konservanto (konservantų) kiekis yra maisto produkte. Tačiau dažnai galioja ši taisyklė: kuo ilgesnė nurodyta maisto produkto vartojimo trukmė, tuo daugiau jame konservantų, išvardintų etiketėje.
delfi.lt verslo naujienos: Užrašas „be konservantų“ negarantuoja, kad maistas be priedų „E“”
Manau po išsamaus išaiškinimo supratote, kad gamintojas aprašyme minėdamas, jog duona be konservantų – klaidina pirkėją.
Dabar pasigilinkime į dar vieną abejonę, kurią išreiškė nuotraukas atsiuntusi skaitytoja.
Ar šioje duonoje konservantai yra kenksmingi vartotojo sveikatai.
E270 – Pieno rūgštis
šiandieniniais duomenimis nepavojingas
A – alergija, astma (ypač reikia vengti alergiškiems ir sergantiems astma);
M – migrena (pirmiausia reikėtų vengti žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą ir kurie turi polinkį sirgti migrena);
T – gali būti gyvulinės kilmės;
Gen. – genetiškai modifikuoti organizmai
E300 – Askorbo rūgštis
šiandieniniais duomenimis nepavojingas
A – alergija, astma (ypač reikia vengti alergiškiems ir sergantiems astma);
M – migrena (pirmiausia reikėtų vengti žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą ir kurie turi polinkį sirgti migrena);
T – gali būti gyvulinės kilmės;
Gen. – genetiškai modifikuoti organizmai
E330 – Citrinų rūgštis
šiandieniniais duomenimis nepavojingas
A – alergija, astma (ypač reikia vengti alergiškiems ir sergantiems astma);
M – migrena (pirmiausia reikėtų vengti žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą ir kurie turi polinkį sirgti migrena);
T – gali būti gyvulinės kilmės;
Gen. – genetiškai modifikuoti organizmai
E516 – Kalcio sulfatas
šiandieniniais duomenimis nepavojingas
A – alergija, astma (ypač reikia vengti alergiškiems ir sergantiems astma);
M – migrena (pirmiausia reikėtų vengti žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą ir kurie turi polinkį sirgti migrena);
T – gali būti gyvulinės kilmės;
Gen. – genetiškai modifikuoti organizmai
E471 – Riebalų rūgščių monogliceridai ir digliceridai
pavojina
A- alergija, astma (ypač reikia vengti alergiškiems ir sergantiems astma);
M – migrena (pirmiausia reikėtų vengti žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą ir kurie turi polinkį sirgti migrena);
T – gali būti gyvulinės kilmės;
Gen. – genetiškai modifikuoti organizmai
E472e – Riebalų rūgščių monogliceridų ir digliceridų monoacetilvyno ir diacetilvyno rūgšties esteriai
pavojingas
A – alergija, astma (ypač reikia vengti alergiškiems ir sergantiems astma);
M – migrena (pirmiausia reikėtų vengti žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą ir kurie turi polinkį sirgti migrena);
T – gali būti gyvulinės kilmės;
Gen. – genetiškai modifikuoti organizmai
E170 – Kalcio karbonatas, kalcio rūgštusis karbonatas
pavojingas
A – alergija, astma (ypač reikia vengti alergiškiems ir sergantiems astma);
M – migrena (pirmiausia reikėtų vengti žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą ir kurie turi polinkį sirgti migrena);
T – gali būti gyvulinės kilmės;
Gen. – genetiškai modifikuoti organizmai
E341 – Monokalcio fosfatas, dikalcio fosfatas, trikalcio fosfatas
vengtinas
A – alergija, astma (ypač reikia vengti alergiškiems ir sergantiems astma);
M – migrena (pirmiausia reikėtų vengti žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą ir kurie turi polinkį sirgti migrena);
T – gali būti gyvulinės kilmės;
Gen. – genetiškai modifikuoti organizmai
Skaitytoja puikiai išanalizavo duonos sudėtį. Greičiausiai ji kaip ir mes naudojosi šiuo šaltiniu – konservantai.lt
Tad apibendrindamas noriu parašyti – aklai tikėti tuo ką rašo gamintojas, mano nuomone lygu – savo sveikatos žalojimui.