Daugeliui vis dar kyla klausimų: kaip teisingai iškepti mėsą? Bet manau tokie klausimai atsiranda tik tų tarpe, kurie nesigaudo, arba nenori suprasti kas yra teisingas mėsos iškepimas.
Šioje apžvalgoje aš pabandysiu išsklaidyti visus mitus apie mėsą ir jos kepimą.
Visi žinote, arba kada nors teko girdėti apie mėsos iškepimo lygius. Mėsos iškepimą nusako vidinė kepsnio temperatūra. Ir suprantama ji yra nevienoda skirtingoms mėsoms.
Kaip pavyzdį paminėsiu, jog jautienos steiką idealiai bus iškeptas kai vidinė jautienos temperatūra pasieks 49C, o antienos krūtinėlei reikia 54C temperatūros ir t.t.
Būtent prie tokios temperatūros mėsa išlieka rožinė ir sultinga.
O kodėl kai kuriuos kepsnius kepdami kepame juos – medium? Atsakymas alementarus, ir jis slypi taip vadinamoje fizikoje. Kuo labiau jūs įkaitinate mėsos gabalą, tuo daugiau skysčio iš jo išgarinama, ir mėsa tampa sausa.
Baimės įvairių parazitų, bakterijų, ir taip vadinamo kraujo, ko tik neprigalvoja žmonės tam, kad neieškoti informacijos kaip iškepti teisingai mėsą.
Pradėkime nuo pradžių. Skaitoma, kad raudoną mėsą naminių gyvūnų galima vartoti vos apkepus. Prie tokių priskiriamos yra jautiena, antiena, aviena. Laukinių gyvūnų mėsa šiai kategorijai netinka.
Taip vadinama balta mėsa, tokia kaip vištiena ir kiauliena reikalauja ilgesnio termo apdorojimo.
Teisinga būtų teikti, kad žalią ar silpnai pakeptą raudoną mėsą yra visiškai saugu valgyti, nebijant kažkuo apsikrėsti.
Nes iki patekimo ant prekystalio ši mėsa praeina daugybę sanitarinių patikrinimų. O svarbiausia patiria termo apdirbimą šalčiu. Taip vadinamą šokiniu užšaldymu.
Prie žemų temperatūrų mėsoje žūva visi galimi parazitai. Aišku reikia suprasti, kad tokių net nėra kokybiškoje mėsoje, bet tokia procedūra būtina norint panaikinti net mažiausiai rizikai.
Žinoma taupant pinigus ir perkant mėsą pas kokį neaiškų prekeivį tikimybė nusipirkti nekokybiškos mėsos išlieka.
Bet perkant kokybišką mėsą, už didesnę kainą susidurti su nemalonumais yra lygi nuliui.
Būtent tokią mėsą galima valgyti net žalią.
Tad kam yra reikalingos rekomendacijos dėl mėsos kepimo vidinių temperatūrų?
Reikalas tame, kad laikant mėsą namų sąlygomis, joje gali atsirasti bakterijų. Žinoma, jos mažiau kenksmingos organizmui nei parazitai, bet taip pat nesukeliantys jums jokio malonumo.
Būtent prie rekomenduojamų temperatūrų tos bakterijos ir žūsta.
O dabar pati svarbiausia naujiena pilnai iškeptų steikų mėgėjams. Įvairūs parazitai mėsoje žūva tik prie labai aukštos temperatūros temperatūros, kurios kepant mėsą jos viduje neįmanoma išgauti nepavertus kepsnio anglimi.
Todėl pati svarbiausia taisyklė saugaus mėsos naudojimo yra ta, kad nereikia taupyti perkant mėsą, o pirkti kokybišką produkciją.
O kol virškinsit gautą informaciją ir galvosit ką pagaminti pietums, jums kelios idėjos patiekalų patiekimui nuo mano bičiulio virtuvės šefo Nerijaus Kunkulio