Jeigu tenka pietauti ne Kaune ar pajūryje, tai dažniausiai dėl to, jog į kitus miestus mane išveja verslo kelionės. Bet šį kartą į Alytų išvykau vedinas smalsumo. O jei tiksliau – papietauti konkrečioje maitinimo įstaigoje.
„Burger heaven“, jei neklystu, dar nėra atšventęs vienerių metų gimtadienio, bet kalbos apie šią vietą privertė mane nelikti nuošalyje – nuvykti į vietą ir pačiam viską patikrinti.
Eilinį kartą esu dėkingas navigacijai, bet ir be jos būtume lengvai radę didelį kelių aukštų pastatą.
Lenta, skelbianti apie antrajame aukšte įsikūrusį boulingą mūsų nesudomino, tad tiesiu taikymu patraukėme į barą.
Atvykome kiek po pietų, tad buvo užimti keli staliukai. Susiradę nuošalesnį, įsitaisome degustacijai.
Meniu – ne tik didelė knyga, bet ir siūlantis gausų pasirinkimą. Tarp naujienų radome net plokštainio, bet šįkart nutarėme apsieiti be tradicinių lietuviškų bulvinių patiekalų.
Tiesa, į užsakymą įtraukėme šaltibarščius. Vasarai įsibėgėjant nepaskanauti šiuo metų laiku populiaraus patiekalo būtų nuodėmė.
Negaliu nepaminėti ir to, kad meniu yra net keli ukrainietiški patiekalai. Tad iš solidarumo su kariaujančia ukrainiečių tauta į užsakymą įtraukėme ir kelis ukrainietiškus patiekalus.
Kepta duona su sūriu – 3,60€
Jei kur meniu pamatome keptą duoną su sūriu, būtinai jos užsisakome. Vis dar bandome atrasti kažką naujo.
Šįkart duona su sūriu buvo tradicinės daugeliui maitinimo įstaigų būdingos versijos kopija. Daugelyje kavinių tik tik iškepta dar karšta duona apibarstoma sūriu, išmaišoma ir, apsivėlusi tirpstančiu sūriu, patiekiama ant stalo. Vienintelis, ko pasigedau, – tai česnako. Man asmeniškai kepta duona ir česnakas turi eiti koja kojon. Kepdamas duoną namie, aš ją taip įtrinu česnaku, kad vėliau valgant net akys žaižaruoja nuo česnako aitrumo.
Kesadilijos su kumpiu ir grill šonine – 5,50€
Bet štai kesadilijoms su kumpiu ir grilyje kepta šonine – jokių pretenzijų. Pradedant patiekimu lėkštėje, baigiant skoniu šis patiekalas vertas kiekvieno jam išleisto cento.
Duona su sūriu, kesadilijos… Daugelis po šių dviejų patiekalų jau būtumėt sotūs, bet ne mes, Katinai.
Tad sriubos. Kuo labiau įsibėgėja vasara, tuo labiau Katinienė skaičiuoja kalorijas. Tad matydama, kad į šaltibarščius gausiai ir su meile įdėta grietinės, ji kiek nuliūdo. Bet tiršti ir ūkiški lyg kaime šaltibarščiai kitaip ir nepatiekiami svečiams. Tad įkalbėjęs Katinienę valgyti šaltibarščius su grietine, pats sutelkiu dėmesį į ukrainietiškus barščius.
Šaltibarščiai – 2,50€
Barščius galėjau rinkti ir ypatingus. Tada papildomai būtų atnešę dar ir degtinės. Bet man pakako ir paprastesnės versijos. Tiek patys barščiai, tiek duona, aptepta lydytais taukais, man priminė senelio gimtąjį kaimą netoli Odesos, kur vaikystėje man teko valgyti ukrainietiškus barščius.
Tradiciniai ukrainietiški barščiai – 4,50€
Vienintelis, ko pasigedau dabar – tai skiltelės ar kelių česnako. Nes ukrainiečiai, valgydami barščius, pirma atsikanda duonos su lašiniais, tada – česnako ir viską vainikuoja šaukštu tirštų mėsingų barščių.
Prisipažinsiu – nei aš, nei Katinienė neįveikėm sriubų, nors ir kokios skanios jos buvo. Mūsų laukė dar pagrindiniai patiekalai. Tad jeigu būčiau suvalgęs dar tuos du didžiulius mėsos gabalus, pūpsančius barščiuose, apie sprandinės kepsnį jau nebegalvočiau.
Tad ant stalo sulaukėme man skirto sprandinės kepsnio, o Katinienė, tęsdama Ukrainos temą, buvo užsisakiusi virtinių su bulvėmis bei grietinėlės ir spirgučių padažu.
Virtiniai su bulvėmis ir grietinėlės – šoninės padažu – 4,80€
Kad prapjovusi virtinį Katinienė be bulvių rado dar ir grybų, ją, neabejingą šioms miško gėrybėms, toks siurprizas nudžiugino. Bet mane, linkusį viską analizuoti, privertė parašyti pastabą šioje apžvalgoje.
Manau, apie tokius ingredientus, kaip grybai, reikėtų informuoti klientus jau meniu arba apie tai užsiminti priimant užsakymą. Ką gali žinoti – gal žmogus grybų nemėgsta, o gal yra jiems alergiškas.
Grill sprandinės kepsnys – 9,90€
Kol Katinienė laiminga ritino virtinukus, aš pjausčiau rimtesnį kepsnį. Kadangi pas mane nebūna nė dienos be mėsos, tai nemažas šmotas gerai iškepto sprando buvo pats tas norint išlaikyti tradicijas.
Lankantis bare, kurio pavadinime užkoduotas žodis „mėsainis“ ir jo neužsakyti būtų nuodėmė. Tad negalėdamas įkalbėti Katinienės kokiam nors desertui, sau užsisakiau mėsainį su jautiena.
Mėsainis su jautiena ir čederiu – 6,90€
Prisipažinsiu – tikėjausi mėsainio milžino. Taip sakant, bokšto, kurį net suspaudus apžioti nepavyks. Bet pažvelgus į mėsainio kainą kiek apsiraminau. Didelis jautienos mėsos paplotėlis, neperkeptas, o išketas būtent vidutiniškai, kaip ir prašiau. Pastebėti noriu dar ir tai, kad pirmą kartą valgiau mėsainį, kuriame vieną sluoksnį sudarė pjaustyti ridikėliai. Įdomus ir gan vykęs derinys.
Reziumuoju. Prieš kelionę peržvelgiau atsiliepimus ir šios maitinimo įstaigos vertinimus „Google“. Ir mažas balas – vos 2,5 – ir vertinimai 1/5, kuriuos paliko žmonės, aplamai tik vieną kartą įvertinę maitinimo įstaigą, jau tada kėlė abejonių. Ar ne keista?
O dabar galiu drąsiai teigti, kad abejonės pasitvirtino: su vertinimu kažkas ne taip. Nesakau,kad „Burger heaven“ verti aukščiausio – 5/5 – vertinimo, bet 4/5 juos vertiname drąsiai.
Nors skanavau tik vieno mėsainio, norėčiau duoti patarimą kiek ties jais padirbėti. Jei maitinimo įstaigos pavadinime nebūtų minimas mėsainis, ir mėsainiai būtų tik dalis didelio meniu, viskas būtų gerai. Bet žinodamas, kokių receptūrų galima prisigalvoti, ir kokių bokštų iš skirtingų sluosnių galima būtų pristatyti, siūlyčiau ties šia patiekalų pozicija padirbėti.
Visiems kitiems patiekalams pretenzijų neturėjome. Noriu pasidžiaugti už alytiškius, jog šiais sunkiais ekonominiais laikais kažkas dar turi drąsos atidarinėti panašius pramogų centrus. Tad vietiniams siūlyčiau ne megzti pavydo intrigas, o savo apsilankymais ir nuoširdžiais patarimais padėti šiai vietai darbuotis.
Tiesa, pažaisti boulingo į antrą aukštą taip ir nebepakilau. Mėgstu šią pramogą, bet po tiek suvartoto maisto norėjosi tik vieno: kristi ant minkštų automobilio kėdžių ir skambant gražiai muzikai lėkti namo.