Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Lietuvos gyventojai iš parduotuvių šluoja druską – šio produkto pardavimai kai kuriuose prekybos centruose išaugo 10 kartų.
Tie kas perka dešimtimis kilogramų druskos, greičiausiu ją nori apsirūpinti ne tik save visam likusiam gyvenimui, bet ir perduoti jos dalį savo vaikaičiams kaip palikimą.
Kitaip šios masinės psichozės paaiškinti negaliu.
Tam, kad apsiramintumėt paskaitykit šį straipsnį apie druską ir jos kiekius kurių reikia jūsų organizmui.
Druska, tai cheminis junginys (NaCl) – natrio chloridas.
Tokį junginį sudaro 40% natrio ir 60% chlorido. Senovėje druska buvo naudojama kaip valiuta, nuo to ir kilo angliškas žodis salary (atlyginimas). Šiuo metu druska dažniausiai naudojama pagardinti maistui arba kaip konservantas, padedantis išsaugoti maistą tinkamą vartoti ilgesnį laiką.
Taip pat druska paplitus chemijos industrijoje ir yra naudojama kaip vandens minkštiklis. Šiais laikais žmonės suvartoja maždaug dvigubai daugiau druskos neigu reiktų, todėl pakalbėkime apie druskos poveikį žmogaus organizmui.
Druskos funkcijos žmogaus organizme
Druska būtina geram tam tikrų procesų veikimui. Pagrindinės druskos funkcijos tai reguliutoti skysčių balansą organizme ir kontroliuoti raumenų ir nervų darbą. Druskos perteklius pašalinamas su skysčiais per inkstus, o kai jos per daug mes pajuntame troškulį.
Kiek druskos mums reikia?
Kūdikiui iki 1 metų amžiaus druskos arba produktų kuriuose yra druskos duoti negalima, nes jų insktai dar nėra tam subrendę,
Pagal maisto standartų agentūrą, Jungtinėje Karalystėje, suvartojamos druskos kiekis per dieną neturėtų viršyti:
Amžius Maksimalus druskos kiekis per dieną
1 – 3 metai 2 gramai
4 – 6 metai 3 gramai
7 – 10 metų 5 gramai
11 metų ir daugiau 6 gramai (1 arbatinis šaukštelis)
JAV nerekomenduojama suvartoti daugiau nei 3,75 gramų druskos per dieną
Beveik visą maksimalų rekomenduojamą druskos kiekį mes suvalgome kartu su įprastais maisto produktais, todėl druskos vartoti atskirai praktiškai nereikia. Todėl skirkite šiek tiek laiko ir panagrinėkite produktų, kuriuos valgote kasdien, sudėtį. Gali būti, kad liksite nustebinti juose esamos druskos kiekiu.
Jeigu ant maisto produkto etiketės nurodyta, kad 100 gramų produkto yra 1,5 gramo druskos (0,6 g natrio) arba daugiau, tai yra didelį druskos kiekį turintis maistas. Jeigu 100 gramų yra 0,3 gramų druskos (0,1 g natrio) arba mažiau, tai mažai druskos turintis maistas. Tarp jų esantis skirtumas, tai vidutinį druskos kiekį turintis maistas. Norėdami būti sveikesni, rinkitės kuo mažesnį druskos kiekį turinčius maisto produktus.
Druskos poveikis sveikatai
Daugiausiai pavojų siejama su per dideliu druskos suvartojimo kiekiu, tačiau dažniausiai tai dėl druskoje esančio natrio (jis sudaro 40% druskos). Tačiau yra atliktų tyrimų, kurie parodė, kad dėl mažo chlorido kiekio (jis sudaro 60% druskos), gali padidėti mirtingumo ir išrdie ligų rizika žmonėms kenčiantiems dėl aukšto kraujo spaudimo.
Per didelis druskos (natrio) vartojimas gali padidinti hipertenzijos (aukšto kraujospūdžio), osteoporozės, skrandžio vėžio ir inkstų ligų riziką. Todėl žmonėms kenčiantiems nuo hipertenzijos rekomenduojama sumažinti suvartojamos druskos kiekį. Taip pat didelis druskos kiekis siejamas su suvartojamu didesniu saldžių gaiviųjų gėrimų kiekiu, o tokia kombinaciją gali turėti reikšmingos įtakos nutukimui, ypač tarp vaikų.
Jeigu vartojate daug druskos ir nepakankamai kalio, jūs turite didesnę tikimybę susirgti hipertenzija, kadangi kalis sumažina druskoje esančio natrio žalingą poveikį. Britų Medicinos Žurnalas pranešė, kad jeigu kasdien gautume daugiau kalio ir mažiau druskos, tai kasmet išsaugotų milijonus gyvybių pasaulyje.
Žmonėms sergantiems inkstų ligomis, labai jauniems ir pagyvenusiems žmonėms reiktų vengti druskos, kadangi jų kepenys negali pašalinti natrio ir reguliuoti skysčių balansą organizme taip efektyviai, kaip sveikų, suaugusių žmonių.
Galima padaryti išvadą, kad nedidelis druskos kiekis ir pakankamas kalio kiekis kasdien neturėtų daryti neigiamos įtako sveikatai, o kartais gal net ir padėti jai. Norėdami sumažinti suvartojamos druskos kiekį, darykite taip palengva, taip nesukelsite organizmui streso.
Daugiausiai druskos (natrio) turintys maisto produktai:
Maistinė druska, kepimo milteliai
Padažai, pavyzdžiui sojos padažas
Vytinti, rūkyti mėsos ir žuvies produktai
Sūriai
Marinuoti produktai
Įvairūs sūrūs užkandžiai, sūdyti riešutai
Greitas maistas
Tikslesnę informaciją rasite ant produktų, kuriuos vartojate, pakuočių.