Lietuvoje populiariausias patiekalas turbūt yra cepelinai. Nors daugelis tautiečių į juos žiūri kreivai, jie vis vien išlieka populiarūs.
Ta nemeilė cepelinams greičiausiai iššaukta ne dėl cepelinų skonio, o labiau dėl baimės prieš vasarą pasipuošti papildomais kilogramais.
O atėjus vasarai cepelinai populiarumo vėliavą perleidžia šašlykams. Nors cepelinų atsiradimas nieko bendro su Lietuva neturi, o jų pirmas užuomazgas XVIII a. randame Airijoje, kiek vėliau Vokietijoje, o dar vėliau cepelinai užkariavo Lietuvą.
Tad nesuklysiu teikdamas, kad po kiek laiko ir šašlykus priskirsime prie lietuviškų patiekalų, „pasiskolinę” juos iš Azijos.
Bet greičiausiai tai bus negreitai, nes jei cepelinų receptą tautiečiai per daugel metų įvaldė puikiai, ir skanesnių cepelinų nei verdami Lietuvoje kitur nerasi, tai štai su šašlykais, mums iki azijiečių kepamų dar toli.
Tad kai tik iškrenta galimybė paskanauti azijietiškos virtuvės patiekalų tos galimybės neatsisakau net būdamas sotus. Prieskonių įvairovė, kuria garsėja Azijos šalys, puikiai atsispindi ir jų patiekaluose. O tai maisto skonių ieškotojams, tokiems kaip aš, didžiausia palaima.
Panašiai, po kelių draugų rekomendacijų, atradau ir „Halal cafe”.
Kauno „Urmo prekybos miestelyje” įsikūrusi kavinukė įmantriu interjeru pasigirti negali. Interjeras kuklus, kuo tai primenantis kavinių matytų Gruzijoje.
Prisipažinsiu, meniu pasirinkimo tikėjausi didesnio, gal net kelių lapų storos knygos, kokias atneša daugelyje kavinių, kurios bando patiekalų gausa prasimušti į svečio širdį. Nors kelias į jo širdį slypi patiekalų kokybėje, aptarnavime, bei kainoje.
Man asmeniškai tų kelių Azijos virtuvę atspindinčių patiekalų buvo per akis. Patiekaluose pagrinde vyrauja jautiena ir aviena. Ir jei norite, po mano apžvalgos, užsukę į šią kavinę neapsijuokti apie kiaulieną padavėjai net neužsiminkite.
Tiems kas nežino pasakau: terminas „Halal” reiškia, kad produktas neprieštarauja islamo įstatymams ir yra leidžiamas vartoti.
Tad jei prisėdę „Halal” kavinėje ir pasiteiravę ar jie turi kiaulienos šašlyką gausite su samčiu per galvą, nesupykit, taip į jūsų galvą greičiau ateis žinios.
Kiek pajuokavęs, kviečiu jus kartu paskanauti sriubą, aš ją valgysiu, o jūs tą procesą bandysite įsivaizduoti žvelgdami į nuotraukas.
Čučvara – 5,00€
Esu neabejingas aitresniems poskoniams, tai vos tik gavęs „Čučvarą” į ją drėbtelėjau kelis šaukštus vieno iš patiektų pagardų.
Iki visiškos palaimos bereikėjo čia pat molinėje krosnyje keptos minkštutės bandelės, kurią patiekė kartu.
Nors ir žinojau, kad dar laukia šašlykas, negalėjau sustoti valgęs „Čučvaros” su naminiais koldūnais. Tad ištuštinęs pilnai lėkštę, eilinį kartą nusidėjau kalorijų skaičiavimui.
Gurkšnodamas kavą, ir laukdamas šašlyko, padavėją iškamantinėjau apie agregatą stovintį kavinės kampe, ties įėjimu.
Ta krosnis pasirodo universali, kas liečia kurą, gali veikti ir ant elektros, malkų ar anglių. Kuo tai iš išvaizdos man primenė tandyra, bet ši neturinti angos šone, anglims iškrapštyti.
Avienos šašlykas – 10,00€
Avienos šašlykas buvo tobulas, net norėdamas nebūčiau radęs prie ko prisikabinti. Puikiai subalansuoti prieskoniai mėsai, neužgožiantys avienos poskonio, mėsa neperkepta. Toks jausmas, kad šašlykas pats nušoko nuo šašlykinės vos pajutęs kad iškepė.
Grįžęs namo labai nervinausi, kad nepalikau lipduko įrodančio aukštą Riebaus katino įvertinimą, tad po kelių dienų jau ne vienas, o kartu su Katiniene nuvykome į „Halal” papietauti, su tikslu palikti aukštą vertinimą įrodantį ženkliuką.
Kaip ir pirmą dieną, taip ir apsilankius mums su Katiniene, patiektoms „Čučvara” priekaištų neturėjome jokių.
Avienos plovas – 5,00€
Bet štai plovas Katienei nepatiko. Ir išgirdęs tokią jos repliką, aš pamaniau kad kažkas su plovu negerai. Bet bėda pasirodo pačioje Katinienėje, ji vis negali prisijaukinti avienos. Tas avienos poskonis jai viską ir gadino.
Vienintelis, ko man trūko iki klasikinio azijietiško plovo tai geltonų morkų.
Laiko apžvelgti plovą turėjome daugiau, nes man iškeptą šašlyką, „Halal” darbuotojai, atsiklausę mūsų, užlaikė fotosesijai, kurios metu padarytos nuotraukos atsiras vienos iš maisto į namus tiekimo paslaugas tiekiančios įmonės kataloge.
Už tai, kad kelioms minutėms sutikau išsiskirti su šašlyku, kavinės kolektyvas mus pavaišino „Samsa” bandelėmis įdarytomis aviena.
Kadangi turiu su kuo lyginti šašlyką, tai jam šį kartą panašių liaupsių nei išsakiau pirmą kartą nepasakysiu.
Avienos šašlykas – 10,00€
Gal bulvė kiek ir fotogeniškesnė nei buvusi prie pirmai man patiekto šašlyko, bet bėda slypėjo ne garnyre, o pačiame šašlyke.
Šį kartą avienos šašlykas buvo kiek perkeptas. O tie kas yra kada kepę avieną, puikiai žino, kad tai mėsa, kurią kepant būtina jos neperkepti. Nes vėliau ją vargu ar pavyks atgaivinti padažų pagalba.
Gal tas, kuris avieną valgytų pirmą kartą ir nepastebėtų, bet aš, šią mėsą ne kartą pats esu ruošęs, to nepastebėti ir nepaminėti negaliu.
Reziumuoju. Pirmo apsilankymo metu kavinėje tvyrojo visiška tyla, negrojo jokia foninė muzika, ir tai kartu su interjeru sudarė kiek liūdnoką vaizdą, bet skanus maistas tai kompensavo.
Antro apsilankymo metu muzika jau grojo, bet pavedė avienos šašlykas, kuris buvo kiek perkeptas. Bet prisimenant kitus patiekalus, šią vietą galiu drąsiai traukti į rekomenduotinų Kauno mieste sąrašą.
Iki 5/5 kiek pritrūko, bet stiprų 4/5 rašau be jokių dvejonių.
P.s. padavėjai nereikėjo pasakoti, kad šašlykas iškeptas man dar sudalyvaus kažkieno fotosesijoje. Nes esu matęs ne vieną meniu patiekalų fotosesiją, kurioje fotografas prieš darydamas nuotraukas dar ir pastumdo rankomis patiekalus lėkštėje. Bet tais atvejais patiekalai būdavo skirti tik konkrečiai fotosesijai. Ar mano šašlykas buvo stumdomas lėkštėje nepasakysiu, bet mano laki fantazija, sulaukus šašlyko ant mūsų stalo, panašius vaizdinius sufokusavo pasąmonėje.