Kada paskutinį kartą pirkote sveriamus šašlykus?
Jei man būtumėt uždavę šį klausimą prieš savaitę, atsakyčiau ilgai negalvojęs, kad niekada.
Tiesiog visada atrasdavau laiko paruošti mėsą kepimui pats.
Bet šią savaitę kaip tyčia vieną dieną Lietuvėlę aplankė saulutė, ir su tokia kaitra, kad vietomis pajūryje siekė 18C, o tai šiomis dienomis didelė prabanga.
Tad norėdami išnaudoti pasakišką orą sumąstome pas tėvukus pakepti šašlykų.
Patiems paruošti mėsą laiko neliko, tad užlėkėme į „Norfą”, kurioje planavome nupirkti šašlykų tiek, kad galėtume pamaitinti šešias burnas.
O jau „Norfoje” sūnus pasiūlė eksperimentą, apie kurį dabar jums ir papasakosiu.
Tad jei į teksto pavadinime pateiktą klausimą atsakėte – taip, šio eksperimento rezultatai jus turėtų sudominti.
Kad eksperimentas būtų įdomesnis į jį įtraukėme stambiuosius maisto prekių pardavėjus.
Pasigedote „Lidl”?
Jo nėra, nes jis neatitiko eksperimento pagrindinio reikalavimo, kurį pasiūlė sūnus.
O reikalavimas buvo paprastas – testuosime tik sveriamus šašlykus, ir jokių iš anksto fasuotų.
Pirmiausia noriu paminėti šašlykų įvairovę – „IKI”, „Maximos”, „Norfos” ir „Rimi”.
Didžiausią pasirinkimą mums apsilankius parduotuvėse pasiūlė – „Maxima” ir „Rimi”.
„Maxima” – 5 šašlykų rūšys
„Rimi” – 5 šašlykų rūšys
„IKI” – 3 šašlykų rūšys
„Norfa” – 2 šašlykų rūšys
Svečių eksperimente turėjo dalyvauti 8, tad visų šašlykų eksperimentui ir pirkome po 8 vienetus.
Kadangi „Rimi” ir „Maxima” pasiūla buvo didesnė, tai pas juos išrinkome po 3 šašlykų pozicijas, o pas „Norfą” ir „IKI” po 2.
Rimi
Marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas, Krienai ir žolelės 1kg. – 9,99€
Marinuotas kiaulienos kumpio šašlykas Kefyras 1kg. – 9,49€
Sauso marinato Graikiškas kiaulienos sprandinės šašlykas 1kg. – 10,99€
„Maxima”
Lietuviškas marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas su česnaku 1kg. – 6,99€
Lietuviškas kiaulienos sprandinės šašlykas juodųjų serbentų marinate 1kg. – 8,49€
Lietuviškas kiaulienos sprandinės šašlykas raudonojo vyno acto 1kg. – 7,99€
„Norfa”
Marinuotas tradicinis vasaros šašlykas 1kg. – 5,49€
Kiaulienos sprandinės šašlykas česnakų ir pipirų marinate 1kg. – 7,49€
„IKI”
Kiaulienos sprandinės šašlykas – 7,99€
Marinuotas populiarus kiaulienos šašlykas 1kg. – 4,99€
Šašlykų kainų „lyderiu” skelbiame „Rimi”. Jų parduodamų šašlykų kainos keliais eurais lenkė konkurentus.
Tam, kad eksperimentas būtų teisingas, ir nebūtų jokių sentimentų iš vieno ar kito jo dalyvio savo mylimai parduotuvei, šašlykų iešmus pažymėjome spalvomis.
Visas tas žymėjimas, o dar tas šašlykų pirkimas, keturiose skirtingose parduotuvėse, atėmė nemažai laiko. Aplink jau girdėjosi alkanų artimųjų bambėjimas, tad norėdamas paspartinti šašlykų „sodinimą” ant iešmų, pagalbon pasitelkiau sūnų.
Visi puikiai žinote, kam pjaustant šašlykus yra būtina išlaikyti gabaliukų vienodą dydį.
O tiems kas nežino informuoju – tai daroma tam, kad sumauti ant vieno iešmo šašlykai iškeptų vienu metu.
Jei „Maximos” ir „IKI” šašlykų gabaliukai buvo panašaus dydžio, tai „Norfa” ir „Rimi” pateikė siurprizų, kurie nemaloniai nustebino.
„Rimi”
Dvi skirtingos šašlykų rūšys turėjo po siurprizą – gabalus kelis kartus didesnius nei kiti indeliuose buvę šašlykai.
„Norfa”
Na o „Norfa” toks jausmas kad į šašlykus sudėjo viską, net ir tai ką turėjo nupjaustyti. Iš kelių gabaliukų net matosi, kad „svilintojas” kiaulę nelabai gerai nusvilino…
Tad kol sumovėme šašlykus įkaito ir mūsų kepsninė, kuri nesitikėjo, kad į ją sukrausime net 10 iešmų šašlykų. O tai nei daug nei mažai – apie 8 kilogramus.
Nors ir kaip prižiūrėjome šašlykus, bet nudegusių gabaliukų nepavyko išvengti.
Logiška, kad lašinys gaudamas kaitros dega.
Dažnas klausimas, kurio sulaukiu kepdamas šašlykus iš artimųjų – kaip nustatyti kada šašlykai jau iškepė?
Pakutiniu metu aš naudoju termometrą. Idealiausia šašlyko vidinė temperatūra yra 68C, bet jei nuimsite šašlykus nuo kepsninės ties 68C ar 70C neprašausite taip pat.
O kylant temperatūrai virš 70C mėsa sausėja, garindama kaitroje vidines sultis.
Jei po ranka neturite termometro tiesiog prapjaukite didžiausią mėsos gabaliuką ant iešmo ir pražiodinę pažiūrėkite kokios spalvos vidinės sultys, jei raudonos spalvos, tada dar šiek tiek reikia pakepti.
Iešmus sunumeruoti buvo lengvesnė užduotis, nei ta kuri atiteko mano mažajam sūnui, kuris turėjo skirtingomis spalvomis nuspalvinti 80 dantų krapštukų, kuriais pažymėjome šašlykus.
Ir tada prasidėjo. Eksperimentas, kurį siūlau pabandyti namie visiems.
Tai įdomus užsiėmimas mėgstantiems pavalgyti. Užverda diskusijos, aptarimai.
Aišku toks eksperimentas ir savotiškas iššūkis, nes turi prieš save pasidėjęs dešimt skirtingų šašlykų.
Tad teko atsisakyti, bet kokių padažų, tam kad jie nepakeistų šašlykų skonio.
Kas liečia gėrimus irgi apsiribojome ties vienos rūšies gazuotu mineraliniu vandeniu.
Visi taip atsakingai dirbo ties testavimo klausimu, kad vienu metu susimąsčiau, jog mano giminėje vieni gurmanai.
Užvirė diskusijos, buvo ir taip, kad nuomonės nesutapo.
Tad pirmiausia pateiksiu, tai kaip mano šeši šeimos nariai nubalsavo.
2 dalyviai dėl nenumatytų reikalų į degustaciją neatvyko.
Vieni susmaigstė dantų krapštukus į lavašą, kiti juos sudėjo tiesiog ant stalo.
Ir tik užfiksavus nuotraukose balsavimo rezultatus pasižiūrėjome, kuris dantų krapštukas kuriuos šašlykus atstovavo.
Balsavimo rezultatai. Tai kad šašlykų buvo 10 skirtingų rūšių labai padėjo vertinimui dešimt balėje sistemoje. Pirma vieta 10 taškų, 2 vieta – 9, 3 vieta – 8, … paskutinė 1.
1. „Maxima”. Lietuviškas marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas su česnaku.
2. „IKI”. Marinuotas populiarus kiaulienos šašlykas
(7+9+1+9+8+9)=43
Pabaigai nugalėtojo „Maxima” šašlyko su česnaku „sodinimo” ant iešmo kelios nuotraukos.
Jei eksperimentas patiko, komentaruose pasiūlykite kitus galimus eksperimentų variantus, nes vasara tik prasideda…
P.s. didelis ačiū mano tėveliams, kurie priėmė mus į savo kiemą bei namus šiam eksperimentui.
Aš jus labai myliu.