Sviekas, mielas vegane,
Šiandien užsukęs į parduotuvę, atkreipiau dėmesį į skyrių, prie kurio niekada nesustodavau. Nes nesu veganas, o ir nesiruošiu juo tapti. Nežinau kodėl, bet šiandien stabtelėjau.
Ir nebesupratau ar čia man juoktis, ar čia man verkti, žvelgiant į produktus, kuriais Jūs, mielieji veganai, papildote savo dienos racioną.
Tik nesakykit, kad jūs jų neperkate, nes nepatikėsiu. Nes rinka taip jau surėdyta, yra paklausa, atsiranda ir pasiūla.
Ir galvon toptelėjo mintis, kad jūs labai sunkiai pernešate mėsos produktų atsisakymą. Nes žvelgiant į tai, kas yra pasiūloje, supratau, kad Jūs mėsytės niekaip negalite užmiršti. Tam, kad mano teiginiai būtų pagrįsti, pacituosiu kelių produktų pavadinimus, kuriuos užtikau Jums skirtame skyrelyje: „Mėsos skonio sojų dešrelės“, “Augalinės kilmės žuvies skonio lazdelės”, “Kepti vegetariški sojų šniceliai”, “Ekologiškas mėsos skonio sojų kebabas”, “Augalinės kilmės saliamio skonio dešra” ir t.t.
O vargeli. Jūs tik įsivaizduokite skyrių buvusiems alkoholikams ir žmogelį, praeityje buvusį užkietėjusį pijokėlį, tame skyriuje besirenkantį iš tokios pasiūlos: „Vanduo degtinės skonio“, „Vynuogių sultys konjako skonio“, „Pienas likerio skonio“ ir t.t. Na didžiausia nesąmonė, kokia begalėtų būti…
Aš kai nusprendžiau mesti rūkyti, tai mečiau su lyg ta diena. Nes to tikrai norėjau, ir man nereikėjo jokių cigarečių skonio karamelių, ar čiulpiamų lazdelių nikotinu prasmirdusio filtro skonio. Mečiau nes norėjau.
Ir nereikia aiškinti, kad šie produktai sukurti žmonėms, kurie ne savo noru atsisakė mėsos, žuvies ar pieno produktų. Turiu sūnų, kuris kelis metus buvo užkietėjęs veganas. Ir tokį apsisprendimą jis padarė ne dėl kokios jį užklupo ligos, o dėl mados, kurios trumpas apibūdinimas: saugau gamtą ir gyvūnus.
Tai štai jo racione visi tie sojos pagrindu pagaminti šniceliukai, kukuliukai, kepsniukai buvo vos ne kasdien.
Niekada nepagalvojau, kad Jums, veganams, taip sunku atsisakyti mėsos, bei pamiršti jos skonį. Tad pasitarsiu su kolegomis ir pabandysime sukurti atskirą receptų liniją, kurioje dominuotų jums didžiausią nostalgiją keliantys patiekalai. Žinoma, kad tie patiekalai būtų gaminami iš tam skirtų mėsos produktų, be jokių pakaitalų. Tad manau, bevalgant mėsos skonio dešreles, jums bus malonu žvelgti į kepsnį kompiuterio ekrane. Gal tai padės kuriam „atsiversti“ ir sugrįžti prie normalaus maisto, o ne jo imitacijų…
p.s. Atverčiau sūnų į mėsavalgystę, atversiu ir jus. Vidutiniškai kepto jautienos steiko pjūvio nepakeisite jokia sojine apgaule…