Apie šią maitinimo įstaigą girdėjau ne iš vieno. Įvairiais pasakojimais apaugusi maitinimo įstaiga vieną karštą dieną sulaukė ir mano vizito. Restoranu „Ridikai“ facebook puslapyje pasivadinęs nedidukas bariukas Klaipėdos Minijos gatvėje buvo pilnutėlis. Nei lauke, nei viduje laisvų vietų nebuvo.
Užsukę į vidų susipažįstame su ant sienos kabančiu meniu. Tai dar viena iš daugelio apkalbų objektų, kai kalba eina apie šį bariuką. Meniu čia keičiasi kasdien. Jei kažko neparagavote vakar, tikrai nesitikėkite tai rasti šiandien. Vykau ne vienas, mano kompanionas buvo tas žmogus, kuris čia lankosi jau ne pirmą kartą. Tad važiuodamas aš jau buvau gavęs instrukcijas, kaip čia viskas vyksta.
Jei trumpai: stabteli prie lentos – meniu, renkiesi, tada stoji į eilę prie baro, sulauki barmenės dėmesio, darai užsakymą ir ieškai vietos kur prisėsti…
Užsisakę maisto, pradedame ieškotis vietos, kur būtų galima pritūpti. Plieskiant nežmoniškam karščiui valgyti lauko terasoje tikrai nesinorėjo, tad staliuką pabandome surasti viduje. Ir didelei mūsų nuostabai mums tai pavyksta.
Prisėdę suvokiame, kad karštis karaliauja ne tik lauke, bet ir pačiame bariuke. Bet prie gretimų staliukų žmonės tyliai braukia prakaitą ir bando valgyti. Gal tą karštį kompensuoja skanus maistas? Atnešta ant stalo rugštynių sriuba atrodė patraukliai, o ir kvapas jos kvietė imti šaukštą ir ragauti.
Dienos sriuba (rūgštynių sr.) 0,5 – 1,80 euro
Tik nuo kaktos varvantis prakaitas ir ore tvyrantis karštis vis stabdė nuo bandymo valgyti karštą sriubą…
Kadangi sinoptikai greito atvėsimo neprognozavo, teko pradėti valgyti sriubą. Jei neskani sriuba, aš būčiau ir toliau bambėjęs apie nepakeliamą karštį. Bet rugštynės nubloškė mane į pasisvečiavimą kaime, ir karšta sriuba tapo tikra palaima. O varvantis nuo kaktos prakaitas į lėkštę, taip didindamas jos kiekį, leido tik prailginti tą procesą…
Karštis niekur nedingo ir ant stalo atkeliavus karštiems patiekalams. Pirma, savo žvilgsnį mečiau į savo lėkštę. Tada prisiminiau, kad ši kavinukė lyg ir šeimos verslas. O kur šeima, ten ne tik meilė maistui, bet ir didelis vaišingumas. O čia žvelgiant į tą šaukštelį bulvių košės susimąstai, kad į šią vietą bulvės tiekiamos iš kažkokios mistinės vietos, kur jos dėl kažkokių super duper maistinių savybių labai subrangina bulves. Tad virėjas jų ir deda taip skūpai… Kito paaiškinimo neradau. Nes lėkštė tikrai per didelė tokiam patiekalui. Skurdokas buvo ir šviežių daržovių kiekis šalia…
Šonkauliai – 7,90 euro
Sutikite, kad ne didelė lėkštė džiugina akį, o jos turinys. Tad vertinant pateikimą, likau nemaloniai nustebintas. Yra tekę lankytis ne viename šeimos restorane, ir visuose daug didesnis vaišingumas žvelgiant į porcijas lėkštėse. Kas liečia skonį, viskas buvo gerai su mano valgytais šonkauliukais. Sultingi, gerai iškepti šonkauliukai tiesiogine to žodžio prasme krito, nėrėsi nuo kaulo. Tik žvelgiant į kainą, ši porcija mažoka.
Arrabiata spagečiai su vištiena – 6,80 euro
Na, o mano kompanionas mėgavosi spagečiais su vištiena. Kaip supratau, tas patiekals jo čia išbandytas. Tad eilinį kartą jis tik pasidžiaugė, kad jiems pavyksta juos gerai paruošti.
Valgydamas žvalgiausi po salę. Stebėjau ateinančius, valgančius, išeinančius, dirbantį aptarnaujantį personalą.Tiek klientai, tiek personalas nespinduliavo dideliu džiaugsmu nuo to karščio, kuris tvyrojo kavinėje. Tai valgantiems suteikia didelį diskomfortą, o darbuotojams mažina darbo našumą. Na kokia nauda iš „išvirusio“ darbuotojo?
Žinoma, kad mano galvelėje sukosi klausimas – kodėl čia eina žmonės???
Vertindamas ir palikdamas lipduką, turėjau galvoje tai, kad didžiuojuosi čia dirbančiais, kurie gali tokiose salygose išbūti po 10 valandų per dieną, o gal ir daugiau. Mes čia užtrukome tik gerą pusvalandį. Dar viena priežastis kodėl palikau lipduką – tai skanus maistas, bet ne patiekalų kainos, kurios neatitiko nei porcijų dydžio, nei interjero, nei sąlygų, kuriose teko valgyti. O labiausiai vertinant man imponavo tai, kad ši kavinė yra šeimos verslas, ir jei gerai supratau, tame karštyje kankinosi ir keli šio verslo savininkai, ar vaikaičiai.
Vasara jau baigiasi, bet niekam nepaslaptis, kad ateis kitais metais kita. O su klimato atšilimu ir tikimybė, kad ji bus daug karštesnė… Tad rekomendacija savininkams – pasirūpinkite, kad kitą vasarą pas jus keptų tik kepsniai virtuvėje, o ne klientai salėje… O su maistu pas jus viskas gerai, reikia tik pasižiūrėti į kainodarą, interjerą ir suvokus, kad jūs užsiimate pagrinde dienos maitinimu, kiek pasikoreguoti kainas. Manau apie dideles kainas „Ridikuose“ kalbu ne aš pirmas…
Tad didžiausios sėkmės puoselėjant šeimos verslą, bet ir taisant iš jo atsirandančias klaideles…
Aš dar sugrįšiu, bet tikrai ne vasarą…