Šis nevykęs nutikimas nutiko, galima sakyti, Kauno širdyje – Laisvės alėjoje netoli Soboro įsikūrusiame restoranėlyje „Nuogas“. Pavadinimo traktavimo versiją ir pasistengsiu apžvelgti šioje apžvalgoje.
Į jį užsukome kiek po dvyliktos valandos, tuo metu, kai daugelyje restoranų, siūlančių dienos pietus, renkasi aplinkinių įstaigų darbuotojai, žinantys, kad kasdien gali gauti kažką naujo už ženkliai mažesnę kainą nei tektų mokėti už patiekalus iš pagrindinio meniu.
Ar čia dienos pietums kas kartą siūloma kažkas naujo, nepasakysiu. Mūsų tikslas testuojant restoraną yra patiekalai iš pagrindinio meniu.
Tad sukrentame ant minkštasuolio, sulaukiame padavėjos, kuri vos padėjusi meniu kažkodėl pasišalino. Kodėl nepasiteiravo, ar norėsime užsisakyti gėrimų, supratome tik jai nuo baro pradėjus rėkti, kad užsidėtume kaukes.
Taip taip, perskaitėte gerai. Tas tonas ir garsas, sudrebinęs visą restoraną – „Užsidėkit kaukes!!!“ – buvo būtent kriokimas. Jau nekalbant apie tai, kad kultūringi žmonės prieš kažko prašydami prideda žodelį – „prašau“.
Suprantu, kad sėdėti be kaukių galima tik gurkšnojant gėrimus ar valgant maistą, bet ar tokiu tonu reikia lankytojams pranešti apie vykdomą nusižengimą? Jei tuo metu koks žmogelis restorano tualete užsidaręs vienutėje lengvinosi nusismaukęs kaukę, tai po padavėjos griausmo ne tik užsidėjo kaukę, bet ir pritūpė „didelio“…
Pasiteiravęs, ką galėtume užsisakyti iš gėrimų, iš padavėjos akių, nudeginusių meniu ant mūsų stalo, supratau, kad rinktis reikia patiems, tad norėdamas išlaisvinti mūsų kompaniją nuo kaukių, paprašiau atnešti bent stalo vandens, kol rinksimės maistą.
Klydau galvodamas kad padavėjos staugimas nuo baro – tik nesusipratimas. Priimdama užsakymą ji sugebėjo pažerti dar kelis „perliukus“.
Atsakinėdama į klausimus dėl patiekalų ji visa povyza stengėsi mums parodyti, kad šiuo metu geriau užsisakyti kažką iš dienos pietų ir, kaip 99 procentai restorano „Nuogas“ lankytojų, dalyvauti konvejeriniame užsakyme, kai virėjas iš didelio puodo visiems dalina vienodus patiekalus.
Pasiteiravus, ar turi tirštų sriubų, sulaukėme pašaipaus atsakymo: tailandiečių virtuvėje trintų sriubų nebūna.
Po šio atsakymo pagalvojau, kad su žmogumi, kurio žodyne žodžiai „tiršta“ ir „trinta“ turi tą pačią reikšmę, diskutuoti neverta.
O jums, gerbiami skaitytojai, užsiminsiu, ko mes tikėjomės teiraudamiesi tirštos sriubos. Šiaip visos sriubos (pvz.: „Tom kha“, „Tom yum“), gaminamos su kokosų pienu, yra tirštinamos. Tiek tailandietiškoje, tiek indų virtuvėje daug ką tirštinama tapijokos arba kukurūzų krakmolu, tad teiraudamiesi apie tirštas sriubas mes neturėjome galvoje trintos bulvienės su moliūgais.
O tikėtis rekomendacijų, ką įdomesnio paskanauti, iš tokios padavėjos galėtų tik tie, kas dar tiki Kalėdų seneliu. Tad patys išsirenkame keletą patiekalų turėdami mintį, jog užsisakysime papildomai, jei patiekalai nenuvils.
Nesiplėsiu aprašinėdamas kiekvieną patiekalą atskirai, nes jie to neverti. Tiesiog paminėsiu, kad tą dieną kritikos nesusilaukė tik „Tom yam“ sriuba. Puiki klasikinė aitri su rūgštele sriuba, kuri puikiai tinka šiuo metų laiku.
Tom yam – 8,20€
Šonkauliai, pavadinti „Briusly“, tikiuosi neturi nieko bendra su legendiniu kovotoju ir filmų aktoriumi Bruce Lee. Nebent kelių milimetrų mėsos juosta pasidengę kaulai simbolizuoja jo puikiai ištreniruotą raumeningą kūną…
Briusly šonkauliai – 8,90€
Toks jausmas, kad baigus kepti šonkaulius ir ant jų užpylę padažo jie tikėjosi mus nustebinti, bet nustebinti kaulais paskutiniu metu sunku net šunis, jau nekalbant apie išrankius Katinus.
O prie jų patiektų atliekų indelis, kuris greičiausiai simbolizavo daržoves, galutinai sumenkino šį patiekalą.
Phad thai – 8,30€
„Pad thai“ patiekalas suviliojo, nes meniu buvo skelbiama, jog makaronai bus su tigrinėmis krevetėmis, vištiena. Realybėje jie galėjo pasigirti tik viena krevete, o jos kitas drauges lėkštėje greičiausiai turėjo kompensuoti ant makaronų užversta stiklinė sezamų aliejaus, apie kurį visą likusią dieną priminė sustojęs skrandis. Tiesa, vištienos buvo.
Tikka masala – 7,90€
„Tikka masala“ patiekale vištiena, suprasdama, kad nesugebės mūsų nustebinti nei vaizdeliu, nei skoniu, tiesiog pasislėpė po dideliu tešlos gabalu. Spėju, nes neskanavau. O ir vištienos lėkštėje buvo taip mažai, kad norint užčiuopti nors gabaliuką reikėjo gerai šakute košti padažą.
Iš padavėjos, nurenkančios lėkštes, nesulaukėme pasiteiravimo, ar dar ko norėsime, tad paprašėme atnešti sąskaitą. O atsiskaitydama ji sugebėjo dar kartą pademonstruoti nepagarbą klientams.
Kaip elgiasi klientus gerbiantis padavėjas? Paėmęs sąskaitą su pinigais, jis visų pirma atneš grąžą, tik vėliau užsiims kitais darbais. Bet taip elgiasi tik klientus gerbiantys padavėjai, o ne tądien mus aptarnavusi.
Mūsiškė sąskaitą su pinigais pasidėjo prie baro ir nuėjo padėti kolegai nešti karštų patiekalų. Tik po to prisiminė mūsų stalelį. Tokį jos elgesį aš supratau, taip: šitie jau niekur nebepabėgs, tegu sėdi ir laukia grąžos, o gal nesulaukę pasišalins, tuomet liks daugiau arbatpinigių, o aš geriau parodysiu esanti užimta.
Tad reziumuoju. Nors tą dieną mus aptarnavo mergina, namuose studijuodamas čekį radau ant jo užrašytą vardą – Domas.
Kadangi esu tolerantiškas lyties keitimo politikai, tai Doma/ai, pirmiausia noriu kreiptis į tave, o vėliau parašysiu, kaip vertinu restoraną. Padavėjo profesija ryškiai ne jums – jums labiau tiktų autobusų kontrolierės, kalėjimo prižiūrėtojos ar kokia panaši profesija. Žodžiu, visos, kur praverstų sodrus balsas, kuriuo galėtumėt gąsdinti ar bauginti oponentus.
O jei kas paklaustų, kokį vaikiną įsivaizduočiau šalia jūsų, tai net nedvejodamas nupieščiau tokį jo portretą: treningiukai „adidas“, būtinai su dviem juostom per šoną, odinė trumpa ir tik juoda striukikė ir, žinoma, kaip be juodų lakuotų batelių. O jo žodyno pagrindą sudarytų kreipinys: „a girdi…“
Tad po tokių įspūdžių prisimindamas skulptūrą, stovinčią restorano hole, aš puikiai supratau, kaip puikiai pavadinimas atitinka šio restorano visumą: karalius nuogas. Toks gražus restorano interjeras – ir tokie liūdni potyriai čia…
Žinoma, kad tai tik tos dienos nuotykis, gal kitomis dienomis Doma ar Domas nedirba, ir virtuvėje sukasi geresne nuotaika pasikaustę virėjai, bet mūsų įspūdžiai labai liūdni ir daugiau nei 2/5 vertinti restorano „Nuogas“ neleidžia sąžinė.