Aš esu piktas, dėl to rašydamas šią apžvalgą įspėju, joje bus išsireiškimų netinkamų vaikams skaityti.
Bet tam, kad perteikti tai ką patyrėme su Katiniene vien parašyti skanu ar neskanu neužteks, noriu, kad viską kartu su mumis išgyventų ir skaitytojas, kuris skaitys šį tekstą.
Kurį laiką buvau pamiršęs kebabinių temą, ir jei ne atsitiktinis stabtelėjimas Kėdainiuose šalia kebabinės, vargu ar greitu metu būčiau apie kebabines kažką rašęs, nes Lietuvoje su geromis kebabinėmis striuka kaip ir su gerais orais.
Ir kokio velnio aš tada užsimaniau kebabo???
Tad „Mister grill” ir jų kebabai.
Įdomumai kebabinėje prasidėjo apsilankymo pradžioje, darant užsakymą. Pasiteiravau pas pardavėją, – su kuo turite kebabų? Ir sulaukiau atsakymo, po kurio iš nuostabos turėjau griūti negyvas, – su mėsa.
Nenorėjau gaišti laiko darbuotojos mokymui tema apie tai kokių mėsų būną, tad užsakiau pora didelių porcijų kebabų, vieną lėkštėje su gruzdintomis bulvytėmis, o kitą lavaše.
Žinoma, kad kažko įspūdingo nereikia tikėtis kai kebabas kainuoja vos 4€, bet tai ką pamatėme su Katiniene pradėję valgyti nebuvo verta ir tų kelių eurų.
Pradėsiu nuo baisiausio – kebabo lėkštėje. Tą kas tas rusvas juosteles vadina mėsa reiktų vidurį miesto prirakinti prie stulpo ir gerai nuplakti dilgėlėmis. Nes aš tą smulkintą darinį mėsa vadinti negalėčiau, nebent tualetiniu popieriumi mirkytu miltuose ir gardintu prieskoniais, o vėliau pakeptu.
Gal dėl to pardavėja ir sako, kad kebabai su mėsa, nes jei pasiteirausi kebabo su kiauliena, tau atrėžę nuo to pačio rulo atiduos sakydami, – čia su kiauliena. Panašiai bus galima nuo to pačio „rulo” peiliu rėkti mėsą klientui užsakius kebabą su jautiena, ar aviena, ar net vištiena, nes iš to ką kelis kąsnius skanavau sunku nusakyti koks gyvulys to turinio gamyboje sudalyvavo.
Kebabas iš šimtametės kiaulės, ar „daugiaveršės“ karvės turėtų visų pirma kažkokį savitą skonį, kuris leistų bent suprasti kokio gyvulio tai kebabas.
Rašiau, kad keiksiuosi, ar reikšiu mintis tiesmukiškai be pagražinimų. Tad pažvelkite į pomidorų padažą „užtriestą“ ant „mėsos“. Kitaip to proceso negaliu vadinti. Kam aptaškyti visą patiekalą, kai gali to padažo įdėti į lėkštės kraštą.
O taip daroma greičiausiai tam, kad paslėpti „mėsą“, kurios pripjaustė jau prieš valandą ar dvi. Nes tie kas kiek išmano kaip atrodo tik nupjaustyta mėsa pritars man, jog mėsa pradeda raitytis tik po ilgesnio laiko pastovėjusi pripjaustyta.
Toks jausmas, kad kebabus užsakiau išvažiuodamas iš Vilniaus, ir vos priėmę užsakymą tos mėsos ir priraikė, o kelias valandas laukdama kol atvyksime mėsa iš gėdos, dėl savo apgailėtinų skoninių savybių, raitydamasi keitė formą.
Manau panašiai iš anksto buvo iškeptos ir bulvytės, kurios valgymo metu buvo jau sumedėjusios, ir labiau tiko kiaulėms šerti, nei žmonėms valgyti. Baisu net pagalvoti kokios bulvytės būtų buvusios jei būtų valgę ne vietoje.
Katinienės valgytas kebabas lavaše, savyje turėjo ne tik tą darinį, čia vadinamą mėsa, bet dar kažkokį pigų majonezinį padažą, kurio į lavašą buvo priversta koks geras puslitris. Nuo kurio lavašas vos nekliuksėjo.
Įplyšęs lavašas ženklas to, kad jo nemoka gerai susukti, nes jei būtų darbuotoja jį susukusi taisyklingai – stangriai, tokia bėda vargu ar būtų atsitikusi.
Ačiū už kebabus, jie labai skanūs, taip greičiausiai turėjo padėkoti mums šiukšliadėžė į kurią po kelių kąsnių iškeliavo abu kebabai. Ji abu kebabus prarijo net nekramčius.
Reziumuoju. Tokių kėbabinių egzistavimas patvirtina frazę – skonis draugų neturi. Ir su šiuo teiginiu sutinku 100%, nes tie kas kartą paragavę kebabą šioje kebabinėje, į ją vėl sugrįžtą, neturi ne tik kad skonio suvokimo, bet greičiausiai neturi ir draugų, kurie juos paprotintų apie tai kas yra geras maistas.
Liūdna ir graudu, kad Lietuvoje dar daug žmonių, kurie maisto kokybei neskiria didelio dėmesio ir gyvena pagal principą: maistas ne prioritetas, svarbu nejausti alkio.
Vertindamas „Mister grill“ kebabinę 1/5 linkiu jiems pradėti gaminti kebabus iš mėsos suvertos ant iešmo arba pakeisti „mandrą” pavadinimą į tą, kuris vertas jūsų gaminamų kebabų. Tiktų net toks – „Užsuk paėst“.
Nes tiek skonis, tiek kebabų patiekimas tinkamas tik kiaulėms šerti.
Coca cola tokiais atvejais geriausias pagalbininkas stojančiam skrandžiui atgaivinti.
P.S. Smalsumo apimtas pabandžiau rasti panašaus gaminio aprašymą. Tad siūlau ir jums paskaityti kelias įdomesnes iškarpas to ką radau.
SUDEDAMOSIOS DALYS: kiauliena (83,3%), vanduo, džiūvesėliai (kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, juoduota druska, mielės), prieskoniai (maltodekstrinai, druska, salierai, skonio stipriklis E621, garstyčios, aromatas, natūralus prieskonių ekstraktas, sojos baltymai, stabilizatoriai E451, E452, bambuko skaidulos, žirnių miltai, gliukozė, bulvių krakmolas, tirštiklis E415).
JUSLINIAI RODIKLIAI: Išvaizda ir konsistencija: vienalytis, su aiškiai matomomais mėsos gabaliukais.
Skonis ir kvapas: iškeptam produktui skonis ir kvapas būdingas keptai mėsai.
Spalva: nuo šviesiai rausvos iki tamsiai rausvos spalvos.
TINKAMUMO VARTOTI TERMINAS: 270 dienų, nuo pagaminimo dienos.