Vieninteliai kas supranta ir užjaučia Palangos verslininkus tai Lietuvos ūkininkai, nes tiek vieni, tiek kiti yra tiesiogiai priklausomi nuo orų.
Kad ūkininkai šiemet skųstųsi blogais orais dar neteko girdėti, bet kad Palangos verslininkai šią vasarą jau peržegnojo kaip vieną iš prastesnių paskutiniame dešimtmetyje girdžiu ir skaitau apie tai vos ne kasdien.
Išties orai šiemet Lietuvos kurortų nelepina ir vos ne kasdien skalauja lietumi.
Tad ką tokiu oru veikti pajūryje?
Kiek kartų dienoje gali „šlifuoti” Basanavičiaus gatvės grindinį kursuodamas link Palangos tilto ir atgal? Manau po kelių kartų toks užsiėmimas atsibos net jei ir keisite aprėdus.
Į siūlomus Palangoje koncertus vargu ar kas eis. Abejoju ar kam įdomu matyti kasmet jau iki skausmo įgrisusius tuos pačius dainorėlius, su kelis dešimtmečius skaičiuojančiomis dainomis iš serijos – mergaitė iš kaimo rajono…
Esant tokiai pasiūlai Palangoje aš geriau stebiu gatvės šokėją, kuris bent kasmet savo repertuarą papildo keliais naujais judesiais.
Aišku dar galima esant „cepelininiam” dangui pagulėti prie jūros, imituojant besideginantį saulėje, bet tai tolygu maudymuisi „žydinčioje” jūroje.
Arba galima užsiimti širdžiai malonesne veikla – maisto degustacija.
Tad po įspūdingo gatvės šokėjo pasirodymo, kurį stebėjome visa šeima, mes patraukėme į Basanavičiaus gatvėje įsikūrusią „Vakaris GRILL Terasą”.
Vos spėjus mums įsitaisyti Vakario terasoje lietus pradėjo barbenti į jos stogą, tad suprasdami kad pavalgius keliauti toliau iškart nesigaus, nusprendžiame pasibūti čia ilgiau.
Meniu pasirinkimas nėra didelis, bet neabejingi grilio patiekalams čia išties ras ne vieną ir ne du patiekalus, kuriuos norėsis paskanauti.
Jei jūsų atžalos dar mažos tai tam, kad laukimas maisto prie stalo neprailgtų juos galėsite čia pat „deportuoti” į vaikams sukurtą mažą erdvę.
Mano vaikai jau dideli ir tų giesmių prie stalo jau esu atsiklausęs iki soties, tad siūlydamas tėveliams savo vaikučius palydėti prie batuto visų pirma rūpinuosi ne vaikučių gerove, o savo ausų būgneliais…
Lietus kartais pakoreguoja ne tik visus planus, bet priverčia ir plačiau prasižioti jūsų piniginei dėka padidėjusio užsakymo.
Būtent taip nutiko ir mums lietui barbenant į terasos stogą, net nepastebėjome kaip į užsakymą įtraukėme užkandį prie vyno ir net kelis įdomesnius gėrimus.
Rinkinys prie vyno – 17,00€
„Rinkinys prie vyno”, jau pačiame patiekalo pavadinime slypi užuomina apie tai, kad rinkinys lyg tiktų tik prie vyno, bet patikėkite manim, jis mums puikiausiai tiko prie naminių gėrimų, kurie savyje turėjo paslėpę lazdynų riešutų, pušų kankorėžių ir melionų atspalvių.
Su tauriaisiais gėrimais reikia elgtis lygiai taip pat kaip su maistu – nepadauginti, nes nuo vienų auga pilvas, o nuo kitų svaigsta galva…
Duonos lazdelės su sūrio padažu – 7,00€
Kepta duona tradiciškai nugula ant mūsų stalo kas kart apsilankius bet kurioje maitinimo įstaigoje jei tik ją pamatome įrašytą meniu.
Ir toks variantas – kai sūris patiekiamas atskirai, yra man asmeniškai labiausiai priimtinas, nes esant norui gali valgyti ne tik duoną pakabinęs sūrio, bet ir vieną duoną pabarstytą kietuoju sūriu.
Grill camamberto sūris – 9,00€
O šiame patiekale po traškia šonine slėpėsi dėka kepsninės karščio patižęs camamberto sūris, kuris lengvu šakutės prisilietimu buvo paleistas į laisvę, ir jo bandymus užlieti visą lėkštę mums teko stabdyti mirkant į jį skrudintą duonelę.
Jei vaikai laukdami maisto leidžia laiką šokinėdami ant batutų, jūs galite tą laiką sudeginti apsilankydami paveikslų parodoje, kurie iškabinti WC patalpose.
O dabar papasakosiu apie tos dienos dvi sriubas, kurios virto tos dienos atradimu.
Vakaris česnakinė sriuba – 8,00€
„Vakaris česnakinė sriuba” tai lyg karštas antibiotikų užtaisas, kuris savo gydomąsias savybes su pirmais sriubos šaukštais neatskleidžia, nors ir kabindamas sriubą matai šaukšte plaukiojančius smulkintus česnakus, bet jie neužgožia savo skoniu kitų sriubos ingredientų, o labiau po jų skoniu slepiasi…
Visas česnakų užtaisas slypėjęs sriuboje pasireiškia praėjus kelioms minutėms po sriubos valgymo. Išties malonus jausmas kurį laiką aitriai glostantis visą burnos ertmę.
Airiška žuvienė – 10,00€
Airiškos žuvienės esminis skirtumas nuo mums įprastos žuvienės tas kad ji yra balinama grietinėlė, ir pirmuoju smuiku joje visada groja lašiša, na o jai dažnai akompanuoja midijos. Suvirusios bulvės, sodrus žuvies sultinys tai žuvienę puikiai papildančios detalės…
Įkeldamas pagrindinių patiekalų nuotrauką noriu arčiau telefonų, planšečių ir kompiuterių ekranų pakviesti mylimus mano heiterius, nes dabar pateiksiu jiems svarbią informaciją, kuri suteiks jiems peno pasišlakstyti savo iškalba komentaruose po šia apžvalga.
Tad info heiteriams – valgėme tą dieną trise.
Aš ir pats būčiau apakęs – galvodamas kur mums tiek telpa, jei maistą patiektą ant stalo būtume bandę suvalgyti visą, o ne tik jį skanauti.
Pradėdamas pasakoti apie pagrindinius patiekalus noriu paminėti, kad „Vakaris GRILL Terasoje” garnyrą prie patiekalo renkatės patys, tad jei kam prie žuvies netinka batatai, dėl tokio pasirinkimo kaltinkite Katinienę valgiusią vilkešerį.
Burgeris su jautiena – 14,00€
Sūnaus valgytas mėsainis apsipildavo sultimis kaskart kai sūnus jį pavertęs bandydavo jo atsikąsti.
Vienu metu net pagalvojau, kad mėsainis verkia…
BBQ šonkauliai – 16,00€
BBQ šonkauliai ant viršaus glajaus turėjo pritepta pakankamai, tad apie padažą prie šonkaulių būčiau pats ir neprisiminęs, jei sūnus manęs nebūtų pasiteiravęs – kokį padažą prie patiekalo užsisakiau aš.
Tad kelios minutės ir padavėjas užmirštą padažą pristatė mums ant stalo.
Man jo asmeniškai neprireikė, bet jei jūs esate padažų mėgėjas rekomenduoju prie šonkaulių – BBQ padažą, nedarykite klaidos užsisakydami kitokį, nes sodrų BBQ padažą, kuriuo išteptas šonkaulių paviršius kiti padažai nepapildys, o tik kenks bandant jums mėgautis šonkauliais.
Grill vilkešeris – 16,00€
Kepti batatai – 1€
Mango – jelapenų padažas tiko ne tik prie burgerio, bet taip pat derėjo ir prie vilkešerio. Nors iš išvaizdos vilkešeris nuotraukose atrodo sausokai, bet Katinienė mane įtikino priešingai duodama paragauti kelis kąsnius.
Grill varškės sūris dviems – 12,00€
Deserto nebenorėjo nei mažasis Katinukas, nei Katinienė, ir aš asmeniškai buvau sotus, tad užsakant desertą nugalėjo smalsumas.
Esu kepęs Kamado kepsninėje daug kartų varškės sūrį gausiai gardintą prieskoniais ir česnakais, bet niekada nesu jo kepęs kaip desertą.
Mums patiektas pats sūris nepasižymėjo saldumu, saldumo ir įdomesnių skonių sūriui suteikė ledai bei po sūriu keptuvėlėje besislepiantis ananasas.
Reziumuoju. Nors kasmet aplankome dvi naujas pasaulio šalis, o į kai kurias užsukame ir pakartotinai, bet negražbyliaudamas, nebandydamas kažkam pataikauti, turiu pripažinti – man mieliau ilsėtis Lietuvoje.
Ir su metais tas jausmas darosi vis stipresnis.
Gal dėl to visas vasaras ir praleidžiame prie Baltijos jūros.
O panašios maitinimo įstaigos kaip „Vakaris GRILL Terasa” leidžia tam poilsiui būti pilnavertišku.
Ir jei kas bandysite lyginti kainas Turkijoje ar Egipte su kainomis Palangoje prisiminkite, kaip bėgiojate Turkijos ar Egipto viešbutyje nuo vieno puodo prie kito kol randate kažką skanaus ar valgomo. O vėliau gerdami vietinius gėrimus išpilstytus į žinomų gėrimų butelius džiaugiatės nemokamais gėrimais į kuriuos Lietuvoje net nepažiūrėtumėte.
O mes „Vakaris GRILL Terasoje” kartu su arbatpinigiais palikę 150€ išėjome patenkinti ne tik visais patiekalais, bet ir gėrimais.
Tad rašydamas 5/5 minėtai maitinimo įstaigai noriu visiems palinkėti atrasti savo poilsio oazę, ir svarbiausia niekada nemenkinkite savo krašto, nes net paukščiai niekada nedergia į savo lizdą…
J. Basanavičiaus g. 48, Palanga