Kokia vasara be šaltibarščių? Nenuostabu, kad šia sriuba tenka pavaišinti ir svečius.
Bet kai prasideda diskusijos apie šaltibarščiuose naudojamus kiaušinius ir cholesterolio kiekį, susimąstai žmogus, kuo juos būtų galima pakeisti. Šaldytuve turėjau tik rudųjų pievagrybių.
Tad ilgai nesukęs galvos nuploviau juos ir supjausčiau į lėkštes tiems, kam netiko kiaušinis. Rezultatas nustebino ne tik svečius bet ir mane. Šaltibarščiai buvo tikrai skanūs, o tie, kurie nespjauna nei į grybus, nei į kiaušinius, į lėkštes prisidėjo ir vienų, ir kitų.
Šaltibarščiai su pievagrybiais Reikės:
500 g marinuotų burokėlių,
4 kiaušinių arba 100 g rudųjų pievagrybių,
300 g agurkų,
20 g krapų,
60 g svogūnų laiškų,
1 l kefyro,
žiupsnelio druskos.
Gaminame
Agurkus pjaustydami nepersistenkite – kol turime dantis, tegu jie dirba savo darbą. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite kefyrą.
Aš vertinu tik tirštus šaltibarščius, jei mėgstate skystesnius, pilkite daugiau kefyro. Jokiu būdu ne vandens – vandenį palikite indams plauti… Pagal skonį pasūdykite, galite įpilti ir šlakelį acto.
Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.