Vėstant orams tiesiog privalu pasilepinti, todėl kaip tikras katinas nusprendžiau pasiraitoti kailiniuotas rankoves ir kibti į mėsiškus reikalus. Vaikštant po prekybcentrį akį patraukė grakščiai išsiraičiusi kiaulienos išpjova, todėl iškart prisiminiau senąjį šalto rūkymo kiaulienos išpjovos receptą. Nesudėtinga, bet skonis abejingų nepalieka… Viskas, ko prireiks: apie 5 kg kiaulienos išpjovos, 3 šaukštų rupios druskos, šiek tiek citrinpipirių, kelių lauro lapų, visos galvos česnako ir gerų poros šaukštų maltų juodųjų pipirų. Tiems, kas mėgsta riebiau, vietoj išpjovos rekomenduoju rinktis „palendricą“. Garantuoju, vyresnieji iškart prisiminė vaikystėj ragautos rūkytos „palendricos“ kvapą.
Ką gi, gana prisiminimų ir kibkime į darbus. Visuomet pradedu nuo gerai paruoštų įrankių, tad pirmiausia gerai pasigalandu peilį. Sekantis žingsnis, ką darau, tai kruopščiai nuo išpjovų išpjaustau visas plėveles, riebalus ir gysleles. Po atsakingo proceso pradedu ruoštis prieskoniavimui. Į dubenėlį beriame kelis šaukštus druskos, pagal skonį beriame citrinpipirių, malame juoduosius pipirus, susmulkiname keleta lauro lapų. Nuvalome česnako skilteles, jas susmulkiname, beriame į prieskonių mišinį ir gerai išmaišome. Paruoštas išpjovas gerai įtriname prieskonių mišiniu ir dedame ant grotelių, palikdami tarpus geresnei oro cirkuliacijai. Po grotelėmis padėjau kepimo skardą, nes druska ištraukia iš mėsos drėgmę ir gali prilašėti. Išprieskoniuotas išpjovas dedame į šaldytuvą ir paliekame 5-ioms paroms pasimarinuoti. Po penkių parų išimame išpjovas ir kruopščiai nuvalome prieskonių perteklių. Pasiruošiame lininį špagatą, kurį naudosime netolygių išpjovų surišimui. Dažniausiai senovėje rišdavo tam, kad būtų už ko pakabinti šalia pečiaus ar kitoje sausoje patalpoje, o aš rišu, kad gautųsi tolygi, vienodo storio išpjovos gabaliukai. Tolygias vienodo storio išpjovas švelniai pavolioju ir jų nerišu. Metas keliauti prie kepsninės ir traukti iš stalčiaus šalto rūkymo generatorių. Beriame medžio dulkes į šalto rūkymo generatorių ir tolygiai jas paskirstome. Itin svarbu neperpildyti generatoriaus, kad smilkstančios dulkės neperšoktų iš vieno skirsnio į kitą (dažniausiai suvokimas kaip tai atlikti ateina per patirtį), todėl dulkes pilkite taip, kad iki sienelių viršaus liktų apie 3 mm. Baigus skirstyti dulkes, kelis kartus stuktelkite generatorių, kad gerai sukristų dulkės. Įdekite dulkes, naudodami dujinį degiklį, nuo generatoriaus kraštelio ir leiskite pilnai įsidegti. Kelias minutes luktelkite, kol dulkės pradės smilkti ir tuomet dėkite šalto rūkymo generatorių į kepsninės dugną. Virš generatoriaus dėkite kepimo groteles ir dėliokite kiaulienos išpjovas taip, kad nuo vieno iki kito gabaliuko liktų tarpeliai. Viršutinį oro srauto reguliatorių palikite pusiau atidarytą, o apatinę sklendę atidarykite pilnai. Rūkymo trukmė rekomenduojama apie 48 val. Po dviejų parų šalto rūkymo išimame išpjovas ir nupjaustome lininį špagatą. Kelias išpjovas galite pasilikti su lininiu špagatu ir pasikabinti sausoje patalpoje. Tokiu būdu išpjova taps sausesnė ir kietesnė. Išpjovą supjaustome norimo dydžio riekelėmis, šalia pasipjaustome svogūno bei marinuoto agurkėlio ir šiltai įsitaisome jaukiam, sočiam vakarui. Paragavus, atmintyje iškyla prisiminimas iš vaikystės kaip su seneliu eidami žuvauti pasipjaustydavome saldaus obuolio skiltelių, šviežios naminės duonos riekelių ir „palendricos“ – geri dalykai atmintyje išlieka ilgam… SKANAUS!