Šaltukas už lango verčia dažniau pietauti namie arba ne kartą patikrintose maitinimo įstaigose, ir eksperimentams lieka vis mažiau laiko.
Tad ši apžvalga bus skirta itališkam restoranui „Casa della pasta“. Prieš du metus aš apie juos buvau rašęs, bet taip ir neįvertinau. Tada įspūdžiai buvo neblogi. Kadangi su italų restoranais jau esu nusvilęs Kaune (rašiau apie piceriją „Milanas“), tad tikiuosi jog šiai vietai pasiseks reabilituoti italus, besikuriančius Lietuvoje, mano akyse…
Jei trumpai, apie restorano interjerą: dvi nemažos erdvės, įdomus apšvietimo sprendimas, nesivarginant prikabinta įvairaus dydžio lempučių. Mums gražu, jauku. Vienintelis kam turiu pretencijų, tai jų stalams. Jie per maži. Vadinami dviviečiai skirti labiau gerti kavai, ir tai tik espresso, nes geriant latte puodelių lėkštutės remtūsi viena į kitą. O ką jau kalbėti apie bandymą pietauti… Prisimindamas praeitą apsilankymą ir bandymą sėdint prie tokio stalelio pietauti, nors dabar pietausime tik dviese, visgi paprašau padavėjos sustumti du stalelius.
Ir čia turiu paminėti, kad tokie prašymai dažniausiai leidžia susidaryti pirmą įspūdį kas jus aptarnaus, ar nelaimingas ežiukas rūke, ar mylinti savo darbą padavėja/as. Mums pasisekė, tą dieną mes nesutikome šioje picerijoje ežiukų.
Ir čia noriu kiek nušokti nuo konkrečios apžvalgos ir parašyti kelis sakinius apie vieną LT veikėją, kuris pasiskelbė ne per seniausiai, kad mokys restoranus kaip reikia uždirbti pinigus, ir ta paslauga kainuos ne daug: viso 5000 eurų už 4 dienas. Nenoriu kalbėti apie paslaugos vertę, labiau galėčiau vadinti tos sumos pinigų išleidimą: labdara-auka. Noriu parašyti kelis sakinius apie mokymus, arba apie tą vietą, kurioje veikėjas rašo, kad 1 dieną iš tų keturių skirs personalo -padavėjų darbo stebėjimui. Tokį briedą galėtų parašyti arba pasakyti tik žmogus, kuris šioje sferoje ne tik kad nėra dirbęs, bet apie ją net nieko neišmano. Malti š…dą ir linksminti žmones straipsniais viena, bet bandyti per dieną perprasti padavėjų darbą, kai vienoje pamainoje dirba 5 ir daugiau žmonių, o pamainų būna kartais ne viena ir ne dvi – neįmanoma. Tai kam pūsti miglą į akis… Tad tiek ne į temą apie nieką…
Grįžkime prie „Casa della pasta“ meniu. Nesiskundžiu regėjimu, bet sumažintas vakarinis apšvietimas, o ir deganti ant stalo maža žvakelė sunkiai gelbėjo susipažinti su šios vietos pasiūla. Katininienei kažkaip tai pavyko, na o man pagelbėjo padavėja. Čia vėl noriu skirti dėmesį padavėjams. Jūs ne tik privalote žinoti patiekalų pavadinimus, bet ir jų sudedamąsias dalis, produktų išeiga nebūtina, bet jei ją žinosite, bus tik lengviau ateityje atsidaryti savo restoraną…
Tad su padavėjos pagalba aš pasirenku picą, Katinienė – trintą sriubą ir vištienos kepsnį.
Trinta daržovių – 3,20 euro
Pomidorų sriuba – 4,25 euro
Mąsčiau aš apie pomidorų sriubą tol, kol Katinienei nebuvo patiekta trinta daržovių. Kas labiau įtakojo padaryti užsakymą ar ta skaniai kvepianti sriuba, ar prie jos patiekta šiek tiek apskrudinta itališka duonelė dabar nepasakysiu, bet neužilgo ir aš mėgavausi sriuba.
Nepasakysiu kuri sriuba buvo skanesnė, jei reiktų rekomenduoti, siūlyčiau paskanauti abiejų. Pomidorų sriuba buvo puikios konsistencijos. Džiugu, kad sriubos saldumas maišėsi su lengvu rūgštumu. Išlaikyti tokį santykį sunku. Ne kartą teko valgyti saldumu alsuojančią pomidorienę. Tad sriubos uždirbo neblogą balą picerijai ir laukdami pagrindinių patiekalų tikėjomės, kad niekas nepasikeis.
Ar tai, kad darbo dienos pavakary nebuvo daug lankytojų, ar čia virėjai tiesiog visada taip greitai sukasi, bet antrų patiekalų laukti ilgai nereikėjo.
Pollo con pannae funghi – 10,50 euro
Pradėsiu savo komentarą apie juos nuo Katininienės pasirinkto vištienos kepsnio. Šį kartą vienintelis priekaištas būtų pateikimui. Viskas sumesta chaotiškai. Bet turint galvoje kad tiek vištiena, tiek garnyras buvo kepti ant griliaus, tikėtis kito ir nebūtų galima. Kaip aš sakau, prie griliaus gali stovėti tvirtai sudėti virėjai ir jų tikslas pagaminti skaniai, na o estetika jau kitų reikalas. Juokeliai juokais, taip dažniausiai teisinuosi aš, bet kodėl čia nebuvo skirta daugiau meilės kepsnio patiekimui, man lieka klausimu. Bet pačio patiekalo skoniui pretenzijų nebuvo jokių. Sultinga, neperkepta vištiena, traškumą išlaikiusios šparaginės pupelės, nesukritę nuo grilio kaitros vyšniniai pomidorai leido dar labiau pasinerti į mėgavimąsi patiekalu.
Sarda 33cm – 8,50 euro
Na o su picos patiekimu – kitas reikalas. Ji jau padėta ant stalo spraigė man į pasamonę mintis – paimk mane, aš visa tavo, aš skirta tik tau… Kas privertė padavėją prieiti prie mūsų stalelio, ar mano akylas žvilgsnis ir nelabai linksmas į vištienos kepsnį, ar atvipusi apatinė lūpa iš nuostabos žvelgiant į picą, bet klausimą mes išgirdome : ar viskas gerai? Atsakiau, kad viskas gerai. Bet nebūčiau katinas ir dar riebus, jei nepaklausčiau, kas nutiktų jei pasakyčiau, jog negerai. Į klausimą padavėja ramiu balsu atsakė, nesčiau patiekalą į virtuvę ir virėjai skanautų ir spręstų kas negerai. Atsakiau, jog pica per skani, kad ja dalinčiausi su virėjais, tad jiems patiems jei norės, teks išsikepti….
Tad apibendrinant: kadangi mano stalelis buvo strateginėje vietoje iš kurios puikiai mačiau padavėjų darbą, ir jei reiktų prisiminti veikėją, kuris žada vesti pigius mokymus, turiu tik vieną pastebėjimą. Nesvarbu, kad darbas nestojo, kad patiekalus vos virėjai nuspausdavo skambutį, kuris primena apie patiekalo pagaminimą, jūs vis vien negalite atsipalaiduoti. Nesvarbu, kad atėjo draugai ir su jais reikia pasilabinti. Nesvarbu, kad tą dieną pamainoje dirbanti administratotė jau jūsų draugikė, ir į tai užmerkia akis ir pasineria kartu į pasibendravimą. Tiesiog jūs turite prisiminti, kad jūs esate darbe, o kaip skelbia „Casa della pasta“ facebook paskyra, jūs dirbate dar ir restorane. Tiesiog noriu palinkėti išlikti visu 100% profesionalais. Profesionalumą reikia demonstruoti ne tik prie klientų stalelio. Nepamirškite, kad jūs visada stebi klientai. O tas daromas bobučių turgus žavesio restoranui nesuteikia. Sakyčiau net atvirkščiai: iš restorano jį daro…
Tad tik jūs padavėjai, pirmoji linija, kuri tiesiogiai kontaktuoja su klientu padarote pirmą įspūdį klientams, o virtuvė savo patiekalais, barmenas savo kokteiliais, kava jį tik sustiprina.
Visumą vertinu silpnu 5/5, su savotišku avansu, nes taisytino yra labai ne daug. Sėkmės, ir net neabejokite, aš pas jus dar sugrįšiu.