Atsikėlęs ryte kaip ir dauguma geriu kavą. O mėgavimąsi kava papildau naršymu internete. Šį kartą pirma ką suvedžiau google paieškoje – tai seniausia Kauno kavinė. Po “Spurginės”, įsikūrusios Laisvės alėjoje, sekė šašlykinė “Žaliukė”, kuri savo gyvavimą skaičiuoja nuo 1966 metų. Pabandžiau nusikelti į tuos laikus, bet negalėjau. Nes aš tada dar net tėvelių planuose nebuvau, kur planuose, jie dar vienas apie kitą net nežinojo. Virš 50 metų gyvuojanti maitinimo įstaiga mane suintrigavo. Jūs tik pagalvokite, kaip galima įvaldyti šašlykų kepimą per tokį ilgą gyvavimo laiką. Tad pasižymėjau šios dienos taikinyje šią kavinę Nr. 1. Ir nemeluosiu, daugiau galimų variantų nebeieškojau.
Tad smalsumo vedamas aš jau apie 15:00 valandą pravėriau kavinės duris. Specialiai pasirinkau tokį laiką, tikėdamasis mažiau lankytojų – kasdienių pietautojų…
Ir nesuklydau, šašlykinė buvo tuščia, jei neskaičiuosime dviejų klientų.
Padavėja mane greitai pastebėjo ir apdovanojo vietiniu meniu. Kadangi mane domino šašlykai, tai su pagrindiniu patiekalu kaip ir viskas buvo aišku. Beliko pasirinkti sriubą, šaltą užkandi, bei desertą. Pasirinkimas, kaip ir tikėjausi, buvo didelis. Kuo kuo, bet pasirinkimo gausa pasižymi visos kavinukės ir barai. Niekad nesupratau, kam tiek daug siūlyti? Nes kuo didesnė pasiūla, tuo sunkiau virtuvėje suktis įgyvendinant skirtingus klientų užsakymus per taip vadinamą klientų “BUMĄ”. Bet tai drąsių maitinimo įstaigų reikalas.
Padaręs užsakymą nužvelgiu kavinės interjerą. Sienos, inkrustuotos akmenimis, manau laikys dar 50 metų. O šiaip tvarkinga, ir kas svarbiausia, švaru. Mažai kavinių skaičiuojančių tokį ilgą gyvavimą gali pasigirti tokia švara. Tad pirmas pliusas už švarą.
Charčio – 2,60 euro
Atnešta sriuba čia vadinama charčio. Turiu šašlykinės virėjus nuliūdinti pranešdamas, kad jūs stipriai klystate. Vien naudoti produktus naudojamus šiai gruziniškai sriubai gaminti, nepakanka. Būtina atitaikyti ir produktų proporcijas. Vien į sultinį pabarstyti mėsos trupinių ir visą tai pagardinti perdėtu kiekiu kalendros nėra sveikintinas dalykas. Valgydamas jutau tik prieš tai paminėtą prieskonį ir daugiau nieko. Kam tiek dėti kalendros? Negi kažkuriame prekybos centre jai buvo akcija ir jos kilogramas buvo pigesnis nei mėsos? Žodžiu, sriuba nuvylė. Apie kalendros perteklių pasakiau ir padavėjai.
Silkė Retro – 4,80 euro
Neilgai laukus mano stalą pasiekė silkė “Retro”. Nespėjau aš jos deramai net apžiūrėti, kai ant mano stalo buvo patiektas ir šašlykas. Padavėja dar spėjo pasakyti, kad pasisaugočiau – iešmas labia karštas. Užbėgdamas už akių pasakysiu, kai suvalgęs silkę aš ėmiausi šašlyko, atšalęs buvo ne tik iešmas, bet ir pati mėsa.
Bet grįžkime prie silkės. Džiugu, kad ji nebuvo vakume pramirkusi silkės parodija. Tai puikiai matote ir iš nuotraukos. Skani silkė, šalia baravykai, grietinėlė, apkeptos bulvytės. Neskubant mėgautis ja trukdė tik ant stalo šąlantis šašlykas.
Kiaulienos šašlykas – 6,20 euro
O dabar apie pagrindinį patiekalą. Visų pirma, jis skiriasi nuo “Žaliukės” facebooke paskyroje nuotraukose pozuojančių šašlykų. Man atnešto šašlyko gabaliukai mažesni, antra – jie apdegę, trečia – kur saldžioji paprika ir jelapenai garnyre? Negi virėjai nusukinėja, ar savininkai deklaruojat vieną, o klientams patiekiate visai ką kitą. Bet pradėjęs valgyti jau spėjusį atvėsti šašlyką aš supratau, kad jūsų nebeišgelbės nuo mano kritikos nei indelis jelapenų, kuriuos aš labai mėgstu. Gaila, graudu, skaudu, net nežinau kokius žodžius naudoti norint pasakyti, kad 50 metų jūs praleidote veltui. Jūs niekur nepasistūmėjote. Likote tuose varganuose tarybinuose laikuose, kur šašlyką valgydamas jausdavai ne mėsos, o marinato – acto skonį. Maži, padžiuvę, bet sukramtomi gabaliukai man neleido nei pasimėgauti šašlyku, nei suvokti kaip gaminant tokį maistą jūs dar neužsidarėt?
Tiesa, ryžiai buvo birūs, čia jums pliusas…
Laukdamas duonos ledų, tikėjausi jų pagalba reanimuoti šią įstaigą savo akyse. Bet jie buvo tik tęstinumas sriubos ir nevykusio šašlyko… Duonos ledai nebuvo vientisa masė. Jie kažkuo priminė sukietėjusius morengo gabaliukus, pavoliotus leduose. Padavėja neduos sumeluoti, aš juos tik paskanavau, o suvalgiau juos papuošusią uogienę… Tad stebuklas neįvyko.
Sunku, visada sunku vertinti prastai. Bet kitaip vertinti aš negaliu, net turėdamas galvoje Jūsų ilgą gyvavimo tarpsnį. Tiesiog šašlykas man iki skausmo pažįstamas patiekalas. Net blogiausiame savo sapne nesu tokių patiekęs savo svečiams. Šašlykas turi būti ne tik sukramtomas, bet ir sultingas, nekalbant jau apie skonį. Sutinku, kad dabar gauti geros mėsos yra sunku, tad tenka kiek prieskoniais paruošti mėsą prieš kepant. Kitu atveju, gerai mėsai prieskoniai bereikalingi tik iškepus…
Vieta kurioje jūs įsikūrę, niekada žmonių srautu neprilygs Laisvės alėjai. Tad naujais klientais pasidžiaugti jums tenka retai. Dažniau jūsų klientai spėju yra jau buvę, ar gavę rekomendacijas. Aš esu tas, kuris pas jus buvo, bet daugiau nebeužsuksiu ir nerekomenduosiu.
Vertinu paliegusiu, sulinkusiu trejetu (3/5). Iki tokio vertinimo jus pritraukė garbingas kavinės egzistavimo laikas, kitu atveju būčiau be jokios širdies graužaties jums įpiešęs riebų dvejetą.
P.s. Savininkai, pykti galite ant manęs, bet tik tada, kai kelis kartus perskaitysite mano apžvalgą ir peržiūrėsite nuotraukas (mano bei savo facebooke).