Artėjant šventėms, manau bus puikus užkandis.
Pirmieji bandymai prasidėjo lygiai prieš metus. Šiandien jau galima dalintis išbaigtu receptu.
Reikės:
3 kg jautienos kumpio
300 ml šviesios sojos padažo ( Light soy sauce)
300 ml Vorčesterio padažo (Worchester sauce)
2 a.š. skysto dūmo ( Liquid smoke)
2 a.š. skysto česnako ( Liquid garlic)
1 v.š. rupiai maltų juodųjų pipirų
1 v.š. medaus
2 v.š. sezamo sėklų
1 a.š. svogūnų miltelių
2 v.š. obuolių sidro acto ( Apple cider)
3 vnt. čili pipirų ( pagal skonį)
Pirkdami jautieną, rekomenduoju žiūrėti, kad būtų kuo mažiau riebaliuko – džiovinant ji virsta į vientisą neskanią masę. Pjaustome jautieną vienodais delno dydžio gabalais, kad vėliau būtų patogu ją supjaustyti peiliu ar elektrine pjaustykle, vienodomis 2,5 – 3 mm juostelėmis, skersai skaidulų, tokiu atveju jautiena plyš pati. Būtinai išpjaukite riebaliukus.
Supjaustytus gabalus dedame ant lentelės ir 3 val. į šaldiklį. Tokiu atveju bus lengva pjaustyti vienodo storio juosteles.
Į indą sumaišome visus anksčiau minėtus marinato ingredientus. Jautienos gabaliukus dedame į marinatą ir perkeliame į plastikinį maišelį, turinti ZIP uždarymą. Aš naudojau vakumatorių. Nepamirškite supilti viso marinato į maišelį. Marinuojame 6 val., laikas nuo laiko apverčiant maišelį su jautiena ant kitos pusės.
Džiovinimui naudojau elektrinę daržovių džiovyklę. Temperatūra 75C, džiovinimo laikas – 6 val. Galima naudoti ir orkaitę su įjungtu vėdinimo režimu.
Išėmus jautienos gabaliukus, dedame juos ant grotelių, kad nesiliestų jautienos kraštai. Marinato perteklių nusausiname rankšluostiniu popieriumi. Džiovinant orkaitėje – ant skardos dedamas sviestinis popierius.
Skanaus.