Kad pavalgyčiau skanių kibinų, man teko nuskristi net iki Majamio. O kad sužinočiau patį geriausią kibinų receptą, jo žinovai turėjo atskristi į Majamį iš Čikagos.
Dar kartą noriu padėkoti išeivijos lietuviams Laisvidai ir jos vyrui Daliui už šį receptą bei skanius kibinus. Išsamiu kibinų receptu dalijuosi ir su savo sekėjais.
Tą vakarą gaminant kibinus ir gurkšnojant tauriuosius gėrimus, žvelgiant, kaip Dalius smulkina mėsą kibinams bei pasakoja apie japoniškus peilius, nejučiomis susimąsčiau, ar tik tos žinios apie peilių ašmenis, jų naudojimą ir priežiūrą nepersiduoda iš kartos į kartą, ir ar kartais jis nebus koks Čingischano proproanūkis. Kadangi tą vakarą gimusios mano prielaidos apie giminystės ryšius jis nei patvirtino, nei paneigė – tiesa lieka slypėti kažkur anapus…
Jei turite klausimų, kaip sekasi lietuviams už Atlanto, atsakau: jei jie leidžia sau skraidyti tokius atstumus vien tam, kad pasidalintų receptais su Riebiu katinu, tikriausiai puikiai.
Džiugu ir tai, kad nors ir Amerikoje jie jau apie 20 metų, lietuvių kalbos „nespalvina“ tarpuose tarp žodžių sakydami „aaa“…
Tikiuosi, kad šis kibinų receptas bus pirmas, bet ne paskutinis, kuriuo pasidalijo Laisvida, vis dar viliuosi, kad man pavyks ją įkalbėti pasidalinti dieviškų tortų, kuriuos ji kepa, receptais.
Tad jūsų dėmesiui – Laisvidos kibinų receptas.
„Royal kibinukų“ receptukas – viską gaminti su meile ir gera kompanija!
Reikalingi produktai
Tešlai: karališki miltai – 450 g, sviestas – 200 g, grietinė 18 proc. – 150 g arba geri pilni 3 valgomieji šaukštai, kiaušiniai – 3 vnt., druskos.
Įdarui: kiaulienos sprandinė – 500 g, svogūnai – 2 didelės galvos, pipirų, druskos, labai gerai susmulkintų lauro lapelių, šaukštas grietinės.
Kibinams aptepti reikės 1 vnt. kiaušinio trynio, išplakto su pienu arba paprasčiausiai su vandeniu.
Gaminimas. Dubenyje persijojame miltus ir išminkome su sviestu, sviestą sutarkuojame burokine tarka – tuomet lengviau susijungs abu produktai. Į miltų ir sviesto mišinį dedame 3 pilnus su kaupu šaukštus grietinės, prieš tai į grietinę įmaišome apie tris mažus žiupsnelius druskos, gerai išmaišome, kad neliktų gumulėlių.
Sudedame išplaktus 3 kiaušinius. Viską gerai išminkome, padaužome tešlą ant stalo viršaus vis paminkydami. Tada suvoliojame tešlą į 3 ilgus volelius.
Imame pjaustymo lentelę, ją padengiame maistine plėvele, tada tik ant jos dedame tešlos volelius ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, leidžiame tešlai pailsėti. Maistinė plėvelė neleis tešlai prilipti prie lentelės.
Per tą laiką paruošiame įdarą, bet Laisvida visada stengiasi pasiruošti jį iš vakaro, nes įdaras būna geriau prisitraukęs prieskonių ir yra kvapnesnis. Sprandinę supjaustome nedideliais kubeliais, susmulkiname svogūną, druskos pagal skonį, kvapniųjų pipirų, 1 šaukštas grietinės – viską išmaišome. Paliekame šaldytuve, jei gaminame iš vakaro, per naktį, o jei tą pačią dieną, tai mažiausiai 2 valandoms, kad atvėstų ir šiek tiek sukietėtų arba susijungtų visi produktai – bus lengviau formuoti kibinus.
Formavimas. Tešlos volelius supjaustome vienodo dydžio gumulėliais. Kiekvieną iškočiojame, įdedam po gerą šaukštą įdaro – jo nepagailėkite – ir suformuokite kibinus. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, aptepkite suplaktais kiaušinio tryniais, praskiestu vandeniu arba pienu, kaip kas nori, ir kepkite apie 45 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Iš nurodyto produktų kiekio išeis apie 18 – 20 vnt.kibinų, priklauso kokio dydžio darysite.
Laisvida saviškius vadina 8 kasnių kibinais.
Skanaus!