Kas jums lietuviai darosi? Šį klausimą visų pirma adresuoju verslininkams.
Taip pat jų noriu paklausti: kodėl jūs gėdijatės maitinimo įstaigoms suteikti lietuviškus pavadinimus ir pamažu iš meniu išstumiate lietuviams įprastus patiekalus.
Suprantu, kad ta „permainų liga” labiausiai apsirgę didmiesčių verslininkai, manantys, kad suteikę maitinimo įstaigai nelietuvišką pavadinimą prisitrauks sėkmę.
Turiu jus nuliūdinti: sėkmės neprisitrauksite nei su „mandriais” angliškais pavadinimais, nei juo labiau kur kaime vietoje lietuviškų patiekalų meniu surašę šiuo metu didmiesčiuose ant bangos esančius grill patiekalus ir dar apie tai paskelbę maitinimo įstaigos pavadinime.
Svečiai visų pirmą vertina paslaugos suteikimą ir maisto kokybę, o tik vėliau kažkam pasakodami įspūdžius prisimena pavadinimą.
Nesupykit tytuvėniškiai, jei šioje apžvalgoje minėdamas barą, kuris yra jūsų miestelyje, netiesiogiai Tytuvėnus pavadinau kaimu.
Kaimu aš dažnai pavadinu ir Klaipėdą ar Kauną, ir net Vilnių, nes lyginant su kitais didmiesčiais terminas – „Klaipėda didelis kaimas” skamba visai gražiai.
Tad Tytuvėnai ir jame esantis „Grill baras”.
Visada kada važiuoju į mažesnius miestelius tikiuosi juose rasti ne grill patiekalus siūlančias maitinimo įstaigas, bet užeigas siūlančias lietuviškus patiekalus, nes to grill „gėrio” didmiesčiuose ant kiekvieno kampo pilna.
Tad normalu, kad užsimanę bulvinių patiekalų ieškome jų mažesniuose miesteliuose ar pakelės užeigose.
Bet to gėrio vis mažiau ir mažiau, nes visi nori būti šiuolaikiniai.
Bet pažvelgus į „Grill baro” meniu suprantu, kad nors ir kaip šeimininkai nori vaikytis šiuolaikines madas, bet vietinė paklausa diktuoja savo – didžiąją dalį meniu užima bulviniai patiekalai.
Šaltibarščiai vienintelė sriuba, kuri nieko bendro su griliu neturi.
Darydamas užsakymą tarp kelių bulvinių patiekalų įspraudžiu ir keptus sparnelius.
Laukiant kol pagamins patiekalus buvo smagu stebėti, kaip darbuojasi už baro dirbanti moteriškė.
Gavusi užsakymą ir vos įpylus gėrimus ji išjungia bare šviesą ir pasišalina į virtuvę, spėju gaminti maisto, o sugrįžusi vėl apšviečia barą.
Lyg sėdėtum diskotekoje, bet tada trūksta trankesnės muzikos.
Ką gero galima pagaminti dirbant paskubomis, bandant tuo pat metu ir bare esančius prižiūrėti ir kažką keptuvėse iškepti ar mikrobangų krosnelėje pašildyti?
Taip jau gavosi, kad maistą ėmiau išsinešimui.
Tai ką pamačiau išpakuodamas maistą džiugesio nesukėlė jokio. Pirma: balti indeliai nepritaikyti dideliam padažo kiekiui. Antra: sriubos buvo pripilta tiek, kad dalis jos išsipylė į maišelį.
Lyg ir ne su dviračiu vežiausi maistą kalnuota vietove ir nešdamas nekračiau maišelio. Indeliai nepritaikyti tokiam gausiam jų užpildymui padažais.
Tą problemą mes greit išsprendėme šluostės pagalba.
Tą dieną kaip ir priklauso savaitgaliais dienos sriuba buvo – raugintų kopūstų. Ir jei ne mada tampančios gruzdintos bulvytės, o virtos, aš ją būčiau įvertinęs aukštu balu.
Tarkuotų bulvių blynai su mėsa – 7,90€
Jei man reikėtų spėti kaip buvo gaminami virtuvėje bulviniai blynai su mėsa tai pateikčiau net dvi versijas.
Pirma: tai apkepti pusfabrikačiai.
Antra: blynų buvo prikepta iš ryto, o man užsakius juos tik pašildė mikrobangėje.
Tokios mintys atėjo į galvą po kelių kąsnių guminių blynų.
Žemaičių blynai su mėsa -6,20€
Panašios mintys galvoje virė ir žvelgiant į žemaičių blynus. Nes tie atrodė labiau šildyti mikro bangų krosnelėje nei išvis matę tą dieną keptuvę.
Sparneliai su BBQ padažu – 7,50€
Užsakydamas maistą didelių vilčių nedėjau į sparnelius, bet kaip nekeista jie buvo labiausiai tą dieną verti pagyrimo.
Aišku jie toli nuo tų, kuriuos turėtų gaminti maitinimo įstaiga tituluojanti save „Grill baru”, bet jie lyginant su bulviniais patiekalais, bent jau buvo valgomi.
Reziumuoju. Už baro sudėta pradarytų butelių krūva, salėje vienas stalas apkrautas likučiais nuo nesenai praūžusio vakarėlio, bei paliktas nemažas plotas šokiams, kitus stalus sustumiant į vieną baro pusę, nebyliai sufleravo, kad šiandieną čia greičiausiai kolektyvas bus pavargęs nes išvakarėse gerai padirbėjęs.
Bet tokiais atvejais, jei nėra kam dirbti ir virėjos pareigas turi atlikti viena ranka gėrimus pilstanti, kita keptuvėje kepsnius vartanti barmenė – svečius gardžiais patiekalais vargiai nustebinsite, nebent jie bus tie, kurie iki paryčių baliavojo ir užsuko čia tik alaus bokalo ir raugintų kopūstų sriubos.
Vertindamas 2/5 Tytuvėnų „Grill barą” noriu jam rekomenduoti nesivaikyti madų, nes jas pavyti jums vargu ar pavyks, nes gerus grill specialistus į virtuvę prisiviliosite siūlydami ne mažiau nei 100€ algą į dieną. Ir jei rasite už tiek norintį dirbti, gausite kasdien bažnyčioje užsakinėti mišias, kad tik jis nepersigalvotų.
Manau, ne tik jūsų baro, bet ir kitų mažų miestelių maitinimo įstaigų ateitis slypi ne bėgime paskui madą, o atvirkščiai, lietuviškos virtuvės puoselėjime.
Patikėkit manim, konkuruoti su didmiesčiuose esančiais grill patiekalus siūlančiais barais tai tas pats, kas šlapintis prieš vėją ir tikėtis išlikti sausam.
„Grill baro” teritorija graži ir išsukti iš kelio didžiųjų miestų gyventojus priversite ne viliodami juos šašlykais, ar grill sprandinės kepsniais, o dieviško skonio cepelinais, kurių tą dieną pas jus net nebuvo. Liūdesys.
P.s. Ir dar kartą atsiprašau Tytuvėnų miestelio gyventojų, jei minėdamas terminą kaimas juos įžeidžiau.