Šią apžvalgą norėčiau pradėti ne nuo restorano, kuriame lankėmės, interjero, ar lauko terasos, o nuo jo pavadinimo – „Foxes grill & lobster“. Ir pradėsiu nuo klausimo restorano savininkams: negi lietuvius klientus nurašėte, įstaigai suteikdami ne lietuvišką pavadinimą? Man restorano angliškas pavadinimas, tai lyg nebylus šauksmas, mes šiuolaikiniai ir taikomės į Kauno svečius iš kitų šalių, na o jei užsuks koks lietuvaitis, aptarnausime ir jį. Gal lietuviui fox skamba gražiau nei lapė? Tais gūdžiais tarybiniais laikais, kai mes verkėme, kad lietuvių kalba engiama ir daug kur įstaigose prašo kalbėti rusiškai, restoranai turėjo gražius lietuviškus pavadinimus, tokius kaip: „Žalias kalnas“, „Tulpė“, „Jūratė ir Kastytis“, „Du gaideliai“. Ar tai gražu? Manau taip, tai lietuviška. Nesvarbu, kad pas jus restorano virtuvė amerikietiška, bet visų pirma jūs randatės Lietuvoje ir pagarba šaliai, jos kalbai turėtų atsispindėti bent pavadinime. Suprantu kad noras prisivilioti senamiesčiu slampinėjančius užsieniečius, verslininkus verčia nertis iš kailio. Bet juos turėtumėt vilioti ne tokiais primityviais būdais. Gaila, kad įstojus į Europos sąjungą daug kas pasikeitė. O kiek seniau atkurta nepriklausomybė sėkmingai naikinama kartu su lietuvių kalba.
Na bet džiugu, kad bent meniu išliko lietuvių kalba ir ji dar stovi aukščiau anglų kalbos, o ne mažesniu šriftu po ja. Viltis kad dar kurį laiką lietuvių kalba neišnyks lieka… Meniu tik patvirtina tai kas parašyta pavadinime, restoranas orientuotas į grill patiekalus. Tai mane džiugina, nes esu kepto maisto ant ugnies fanatikas. Tad užsakymą padarome greitai, o kadangi savaitgalis, tai leidžiame sau pasilepinti ir šaltu alumi.
Gurkšnojame alutį, stebime gatve pro šalį plaukiančius žmones. Džiugina tai, kad senamiestyje verda gyvenimas.Ilgai stebėti judančią minią neleido ant stalo patiekti karšti patiekalai. Tradiciškai pradėjęs daryti nuotraukas, dar neragavęs jau pamačiau, kad kepant kroketus virėjas kiek persistengė. Kadangi jie buvo patiekti prie krevečių iešmelių, nuo šio patiekalo ir pradėsime. Krevetės puikiai iškeptos, neperkeptos, sultingos. Bet va kroketai gaudomi su šakute vis išsprūsdavo, niekaip nesidavė pasmeigiami. Gal čia kokia mintis paslėpta. Kadangi krevetes lukštenti reikia pirštais, tai ir garnyrą tenka imti pirštais, nes bulvių rutuliukai gerokai perkepti. Mano patarimas virtuvei, kroketus nesistenkite perkepti. Jie juk virtų bulvių kamuoliukai, apvolioti džiūvėsėliuose. Tad jie aliejuje turi spragsėti trumpai, o ypač tokie mažiukai, tai tik įšoko ir lipa lauk. O šiaip visa kita gerai, tiko ir padažiukas ir šviežios daržovės.
Mano patiekalas buvo rimtesnis, nes jo pagrindinis akcentas – jautienos didkepsnis. Čia virėjas pasistengė ir išpildė mano prašymą – mėsą iškepti vidutiniškai. Kad jam tai pavyko matosi ir perpjauto kepsnio nuotraukoje. Nebėgo nuo šakutės ir keptos bulvyčių puselės. Vienintelis kas galėtų šiame patiekale keistis, tai dalis bulvių turėtų vietą užleisti apkeptoms kitoms daržovėms, tai pačiai cukinijai, ar saldžiajai paprikai.
Žodžiu puikus maistas, geras aptarnavimas, bei puikus restorano interjeras. Kad dar sugrįšime pas „lapę“ net neabejojame.
Vertinimas: Interjeras – 8, Švara – 8, Aptarnavimas – 9, Maistas – 7. Viso: 32 balų (vidurkis – 8) Tad 5 nagučiai.
Su pagarba,
Riebus katinas