Keistas fenomenas tas Kauno senamiestis: kada jame apsilankysi – darbo dieną ar savaitgalį – visada pilna žmonių.
Štai ir šis ketvirtadienis – ne išimtis. Beveik visose kavinėse lauko staliukai užimti.
Savininkams, aišku, džiugu – verslas klesti, bet mums, klientams, gauti stalelį vienoje ar kitoje kavinėje kartais būna sunku. Tad neradę laisvo stalelio vienoje kavinėje, prisėdame kitoje.
Tik gavę meniu ir pradėję jį vartyti perskaitome, kad atsidūrėme restorane „Miglos“.
Gražiai iliustruotas meniu mane paskatina užsisakyti daugiau. Na, o Katinienė išsirenka tik salotas. Bet nei tų salotų, nei dar vienų restoranas pasiūlyti negalėjo, nes neturėjo reikalingų produktų. Šiaip ne taip vienas salotas užsakome – bent vienoms reikiamų ingredientų restoranas turi.
Man pasisekė geriau – pavyksta užsakyti ir aštrią sriubą, ir jautienos kepsnį.
Užsisakydami kvietinio alaus pateikiame ir mažą pageidavimą: damai alų patiekti taurėje su kojele, tam puikiai tinka „Grimbergen“ alaus taurės. Šiai minčiai pritarė ir padavėjas. Dar įspėjome, kad į alų nedėtų citrinos. Paaiškėjo, kad ir jos nėra – vietoje citrinos, pasirodo, deda apelsiną. Kadangi Katinienė užsimanė apelsino, nesusilaikiau ir aš jo nepaprašęs.
Kai užsakymą priėmęs padavėjas pasišalina, mes su nuostaba aptariame tai, kad užsakymo jis neužsirašė – tiesiog mus išklausė ir viską sudėjo kažkur galvoje. Man, klientui, jokio skirtumo, kaip jis tą užsakymą priima – užsirašo ar tiesiog įsimena. Nuo to nesikeičia nei kaina, nei patiekalų skonis. Aišku, jei jis viską atsimena gerai.
Šią mano mažą abejonę patvirtina ant stalo atneštas alus. Nors prašiau kvietinio, man atnešė „Grimbergen“ alaus, tačiau nepamiršo įmesti greipfruto. Kam jis reikalingas tamsiame aluje – neatsakysiu. Na, o Katinienei atitenka kvietinis alus paprastoje taurėje.
Kaip tai keičia mūsų, tai yra klientų, nuotaiką? Mes išreiškiame nuostabą ir nepasitenkinimą, bet žvelgdamas į nekaltą padavėjo veidelį suprantu, kad nieko nepešiu. Tiesiog leidžiu jam eiti, o mintyse šmėsteli restorano pavadinimas – „Miglos“.
Gal tai kiek prajuokino, tad kiek numarinus pykti galima paragauti tamsaus alaus su greipfruto skiltele. Gurkšnojant alų tenka klausytis iš šalia pakabinto televizoriaus sklindančios garsios reklamos, kuri kartkartėmis įsiterpdavo į tiesiogines futbolo varžybų transliacijas. Romantikos vakarui tai nesuteikė. Teatleidžia futbolo gerbėjai, bet apie man asmeniškai neįdomias transliacijas restoranai turėtų įspėti iš anksto, kad klientas netaptų savotišku masinės psichozės įkaitu.
Aštri sriuba – 2,90 euro
Bet atkeliavo sriuba, kuri valgant malšino alkį, o su juo ir pasipiktinimą futbolo transliacija. Esu valgęs šimtus aštrių sriubų, jos visos panašios savo tirštumu, bei skoniu. Bet ne visos yra patiektos taip estetiškai, kad pažadintų smalsumą kuo greičiau čiupti šaukštą ir jos paskanauti. Ši tuo nepasižymėjo, nebent jums žvelgiant į nuotraukas atrodys kitaip.
Kadangi padavėjas nepaklausė, kada patiekti salotas Katinienei, maniau, kad jis jas atneš kartu su mano sriuba. Bet taip manydamas klydau. Ir vėl kažkodėl prisiminiau pavadinimą – „Miglos“. Tad jai teko gurkšnoti alutį ir stebėti, kaip aš pradedu valgyti sriubą.
Jautienos nugarinė su padažu – 9,99 euro
Nespėjau pakabinti ir kelių šaukštų, kai ant stalo atkeliavo ir salotos, ir mano kepsnys. Dabar jau aš sėdėjau prislėgtas miglos ir kamuojamas iškilusio klausimo: ar mesti sriubą į šoną ir valgyti kepsnį?
Bet akivaizdu, kad kažkuris patiekalas, nustumtas į eilės galą, atauš. Tad pakabinu dar kelis šaukštus sriubos ir imuosi kepsnio.
Keptų burokėlių salotos – 4,49 euro
Džiugu, kad salotos Katinienei patiko. Tikrai įdomi produktų kombinacija, kuri puikiai derėjo tarpusavyje. Na, o jautienos kepsnys iškėlė klausimą – kaip jis buvo gaminamas. Nesakau, kad neskanu, bet įdomus mėsos paruošimo būdas nedavė man ramybės visą laiką, kol valgiau. Mėsą lyg virta, o po to gavus užsakymą lyg apkepta. Arba buvo kepta žemoje temperatūroje ir po to taip pat prieš patiekiant apkepta.
Apie priedus: prie mėsos puikiai derėjo padažas, brokoliai bei pupelės. Vienintelis keistinas dalykas šiame patiekale – bulvės. Apkeptas aš keisčiau į bulvių košę. Ji labiau tiktų prie tokiu įdomiu būdu paruoštos mėsos.
Buvome sumąstę užsisakyti dar kokį desertą, bet prisiminę restorano pavadinimą bei padavėjo sugebėjimą improvizuoti, šios minties atsisakėme.
Vertinimas: Interjeras – 8, Švara – 8, Aptarnavimas – 5, Maistas – 7. Iš viso: 28 balas (vidurkis – 7). Tad tik 4 nagučiai restoranui „Miglos“.
Patarimas restoranui „Miglos“: išmokykite padavėjus naudotis užrašų knygelėmis, nebijokite klientus informuoti apie numatomas futbolo ar kitų sporto šakų varžybų transliacijas.
Ir svarbiausia: virtuvė turi komunikuoti su pardavėjais, kitaip klientas, apstatytas patiekalų lėkštėmis, pasijus lyg valgykloje…
Miglos
Vilniaus gatvė 16, 44280 Kaunas