Kada paskutinį kartą valgėte valgykloje? Ar jūsų mieste yra valgykla, kurią norėtumėt rekomenduoti?
Net tas, kuris Michelin restorane ant mažesnio už degtukų dėžutę mėsos gabaliuko su pincetu dėlioja saulėgrąžų ūglius, plonesnius už žmogaus plaukus, valgė mamos gamintą bulvių košę su mėsos troškiniu. Kad ir kokie dabar esate virtuvės virtuozai, visi vaikystėje perėjome per tą elementarios virtuvės teikiamą žavesį. O tie paprasti patiekalai ne vienam sukelia nostalgiją.
Tad ši apžvalga kaip tik apie tai. Aš nostalgijos vedamas aplankau vis naują valgyklą. Apie vieną iš tokių ir papasakosiu dabar.
Už 5 eurus aš apturėjau daugiau laimės, nei jos tenka gauti kai kuriuose maitinimo įstaigose save tituluojančiuose restoranais, kuriose karvienos mėsą, pasitelkiant mėsą minkštinančią druską, verčia į angus jautieną… O tada kepsnys guldomas šalia arbatinio šaukšto bulvių košės kuris, norint neišgąsdinti kliento mažu jos kiekiu, šukomis išterliojamas po lėkštę. Tada keli lašai skirtingų spalvų padažo, kelios už pūkus lengvesnės daržovės sudėtos ant mėsos viršaus ir vualia. Tokia kompozicija jūsų kišenę patuštins vidutiniškai 25,00 eurais.
O dabar nusileidžiame ant žemės ir einame į valgyklą…
Kompotas 0,30 euro. Už tokią kainą vargu ar reiktų tikėtis spalvos vandenyje, bet čia ne tik aptikau spalvą, bet ir puikų kompotą, kuriame net plaukiojo obuolio skiltelės.
Gero skonio silkė tik už 1,00 eurą. Pažvelkite į jos nuotrauką, ji iškalbingesnė nei tūkstančiai žodžių, ir nuriję pavydo seiles, skaitote toliau…
Jei ši valgykla būtų kur Palangoje, tai apsukrūs Basanavičiaus gatvės verslininkai atleistų savo virėjas ir vežtų termosuose jau pagamintą maistą iš šios valgyklėlės ir, užkėlę penkis kartus kainas, stumdytų savo terasose.
Agurkinę už 0,80 euro drąsiai būtų galima pardavinėti po kokius 4 eurus ir teigti, jog tai geriausi linkėjimai nuo restorano šefo. Žinoma, tada grietinės taškelių ant lėkštės krašto nematytumėt, o prabangiam įvaizdžiui sukurti viduryje dar plaukiotų keli lapeliai petražolės. Primenu, jog šioje valgykloje tiršta sriuba, gausiai marginta raugintais agurkais, bei perlinėmis kruopomis kainuoja tik 0,80 euro…
Kiaulienos troškinukas su svogūnais už 3,00 eurus mane nutrenkė į vaikystę pas močiutę į kaimą, kur viskas buvo gaminama tik tai dienai ir su tokia meile, kad mes to dėka per vasarą augdavome kaip ant mielių.
Net neabejoju, jei pasodinti bet kurio garsaus restorano šefą prie šio padėklo ir leisti jam paskanauti visko, ką tą kartą valgiau aš. Po tokių pietų, manau, jį reiktų apsiverkusį guosti… Nes tai kas paprasta, ne visada prasta. Skaniai pamaitinti žmogų kartais galima ir už kelis eurus.
Taip, čia jūsų neaptarnaus padavėja, reiks patiems su pilnu maisto padėklu keliauti iki laisvo stalelio, o vėliau tuščius indus nunešti prie jiems skirto langelio.
Be abejonių, kad vertindamas negalėjau skirti mažiau nei 5/5. Baigdamas noriu palinkėti šios valgyklėlės moterėlėms sveikatos.
valgykla „Visterija”
K. Baršausko g. 94, Kaunas