Pasakiškas ruduo, kuris labiau primena vasarą, suteikia mums galimybę daugiau laiko skirti pasivaikščiojimams.
Tad naudodamasis proga vieną dieną pasivaikščioti Klaipėdos senamiestyje pasikviečiau ir tėvelius.
Kelis ratus apsukę Klaipėdos senamiestyje tėvukai puškuodami pradėjo kalbėti apie juos apsėdantį mažytį nuovargį, tad skubiai reikėjo ieškoti restoranėlio kavos puodeliui, kuriame kiek atgavę jėgas tėveliai galėtų tęsti mūsų pasivaikščiojimą.
Mamos akį patraukė restoranėlio „Miražai” terasa. Tad vyrų palyda nebyliai pritarus jos pasirinkimui nutipeno paskui ją.
Nors saulutė ir lepino, bet mamai pasirodė jog terasoje bus vėsoka, tad ir vėl visa vyrų delegacija (aš, mano sūnus, bei mano tėtis) kartu su mama persikėlė į gastrobaro vidų.
Gal svečiavimasis „Miražuose” ir būtų pasibaigęs tik kava jei ne padavėja, kuri mums pasiūlė pavartyti meniu.
O jau skaitant užkandžių pasirinkimą pradėjo lysti į paviršių mano silpnybė ir priklausomybė maistui. Tad susigundėme paskanauti bent užkandžių, o vėliau laukiant gėrimų ir vartant meniu užsakymą papildėme ir pagrindiniais patiekalais.
Tad kavas palikę pabaigai, gurkšnodami gėrimus, sulaukiame ir komplimento nuo šefo.
Komplimentas nuo šefo visada maloniai nuteikia net patį didžiausią snobą. O jei dar vietoje tradiciškai sumaišyto su prieskoninėmis žolelėmis sviestuko prie duonelės bus patiekta įdomesnė užtepėlė ir kelių rūšių alyvuogės, yra gan didelė tikimybė, kad tas snobas dar net ir nusišypsos.
Načos – 12,00€
„Načos” porcija buvo tokio dydžio, kad susimąsčiau jog jos būtų užtekę mums keturiems kaip užkandžio. Bet kur tau – Katinai jiems į kompaniją buvo užsakę dar 3 užkandžius…
Tuno tartaras – 13,00€
Tuno tartarą galima patiekti keliais būdais. Pirmas: po juo sukrauti panašų tunui kiekį iš keliasdešimties ingredientų, ir sukūrus kažką panašaus į namines salotas bandyti tuo nustebinti svečią.
Arba galima taip kaip padarė „Miražai” virėjai: po apačia keli ingredientai ir Katinas po pirmo kąsnio sėdi išsižiojęs spėliodamas po tunu slypinčią sudėtį.
Gana vykusi idėja tunui paryškinti po juo patiekti obuolių ir kriaušių čatnį.
Keptos krevetės nduja padaže -12,00€
Greitai išgaravo keptuvėlėje patiektos krevetės. Džiaugiuosi, kad užsižaidęs su tuno tartaru spėjau pačiupti bent paskutinę likusią.
Sūrio spurgytės su kupmiu – 7,00€
„Sūrio spurgytės” dar vienas patiekalas, kurį įrašau šalia”Tuno tartaro” į rekomenduotinų šiame restorane. Nepagalvokit, kad kiti užkandžiai buvo neskanūs, tikrai ne.
Tiesiog, į sąrašą traukiu tuos, kurie į mano skonių paletę įneša kažkokių įdomesnių poskonių, kurių dar neteko kažkur aptikti.
Tad pagrindinių patiekalų apžvalgą pradedu nuo trečio tame atradimų sąraše atsiradusio patiekalo.
Jaučio šonkaulis su polenta – 18,00€
Jautiena būna sausa ir guminė tik tada, kai šią mėsos rūšį gaminančiam rankos dygsta ne iš tos vietos. O jei ir rankos reikiamoje vietoje, ir gaminti moka, tai gaunasi kažkas panašaus į tai kas buvo patiekta mums tą dieną.
Minkštutė sultinga šonkaulių mėsa kuo tai priminė jaučio žandus.
Burgeris „Miražai” – 14,00€
Sūnui pasiūliau lažybas iš 100€, kurių jis iškart atsisakė. Aš lažybų sumą buvau pasiruošęs padidinti iki 1000€, nes tuo kad lažybas laimėčiau net neabejojau.
O lažybų esmė buvo tokia – reikėjo atsikąsti mėsainio apžiojant visus jo sluoksnius.
Dekonstruotas kukurūzinis viščiukas su pastarnokų piure – 16,00€
Geras virtuvės sprendimas kuriant kukurūzinio viščiuko receptą kaip pagrindui naudoti viščiuko šlauneles, o ne jo pusę.
Ne kartą yra tekę valgyti patiektą kukurūzinį viščiuką ir nusivilti, nes ta pusė kurioje puikuojasi viščiuko filė dažniausiai būdavo išsausėjusi. O šiuo atveju mama mėgavosi sultinga viščiuko šlaunelių mėsa, kuriai puikiai akompanavo pastarnokų piure.
Tuno kepsnys su sous vide šakninėmis daržovėmis – 18,00€
Bet štai tuno kepsnys atneštas ant mūsų stalo kiek raudo iš gėdos, nes akivaizdžiai buvo kiek perkeptas. Jau tokia ta žuvis – tunas. Padėjai ant keptuvės ir skubėk apversti, kitaip pražiopsosi ir perkepsi.
Dar mama bandė man aiškinti, kad pagal ją viskas kaip ir gerai, bet aš mėgstu tuną valgyti su labiau rausvu viduriuku.
Na ir pagaliau tos kavos dėl kurių mes čia ir užsukome. Nors ir buvome jau pilnai pasisotinę, bet norėdamas palepinti tėvelius užsakiau dar porą desertų.
Creme brulee – 7,00€
Įdomiausia buvo stebėti kaip mama valgydama „Creme brulee”stebi tėvuką ir ragina nepadauginti širšių medaus.
Širšių medus su šaldytomis avietėmis – 5,00€
Tie kam nėra girdėtas pavadinimas „Širšių medus” pasakysiu, kad su šiuo desertu reikia atsargiai kaip su svaigiaisiais gėrimais, nes keli jo šaukšteliai atriša liežuvį, o dar keli gali kirsti ir per kojas.
Mamos nerimavimas dėl tėvuko buvo ne iš piršto laužtas, prieš gerus 30 metų ji panašų „gardėsį” pagamindavo ir į mūsų namus užsukantiems svečiams.
Dažnai, oi dažnai mes kartu su tėveliais užsukame į restoranus pasisėdėti. Ir visada ta pati istorija – tėveliai bando nučiupti padavėjos atneštą sąskaitą ir dega noru jei ne visą apmokėti, tai bent jos dalį. Bet viskas visada baigiasi taip pat. Sąskaita atkeliauja pas mane ir aš ją apmoku.
Rašydamas šį tekstą sukau galvą ar rodyti čekį, nes tada mamai nepasakiau kiek sumokėjau, nes suma su arbatpinigiais gavosi artima 200€.
Bet neparodydamas čekio įžeisčiau akyluosius komentatorius, kuriems mano išlaidos rūpi labiau nei artimiesiems, tad tenkinu tiek mamos smalsumą, tiek skaitytojų.
Reziumuoju. Paskutiniu metu vis sunkiau atrasti maitinimo įstaigą, iš kurios išeitum nenusiminęs. Liūdna, bet turiu pripažinti, kad maitinimo paslaugų kokybė Lietuvoje prastėja.
Bet tuo pačiu džiugina ir tai, kad dygstant piktžolėms prasikala ir pasakiškos gėlės. Tad vertindamas gastrobarą „Miražai” aukštu 5/5 balu turiu du prašymus.
Vienas šios maitinimo įstaigos kolektyvui. Mūsų apsilankymas parodė, kad įstaiga kurioje jūs dirbate tiek patiekalais, tiek aptarnavimu yra iškėlusi aukštai kokybės kartelę, tad noriu palinkėti jos nenuleisti, net tada kai svečių bus pilna ne tik terasa, bet ir gastrobaro vidus.
Antras prašymas adresuotas šio teksto skaitytojams. Vykdami į „Miražai” apsiginkluokite kantrybe, nes po šios apžvalgos į jį skubės ne tik Klaipėdos, bet ir kitų miestų gurmanai patikrinti kiek mano tekstas atitinka realybę.
Baigdamas noriu palinkėti kiekvienam Lietuvos miestui turėti bent po vieną maitinimo įstaigą patiekalų kokybe ir aptarnavimu panašią į „Miražai”.
Teatro g. 7, Klaipėda, Lietuva