Vieni receptai pritaikyti labiau kepsninėms, ir orkaitėje pagal juos kepti negalėsite. Bandyti žinoma galima , bet rezultatas nepateisins lūkesčių.
Šis receptas universalus. Rašydamas žodį universalus turiu galvoje tai, kad taip pamarinavę šonkaulius juos drąsiai galėsite kepti metalinėje ar kamado tipo kepsninėje, arba net orkaitėje.
Tad pradedame. Aš surašysiu proporcijas ingredintų tam kiekiui šonkaulių, kurį aš naudojau. Na, o jūs pagal savo kiekį šonkauliukų galėsite išsiskaičiuoti reikiamus priedus marinatui.
2 kilogramams liesų šonkaulių mums reikės:
– 4 nedidelių svogūnų galvų;
– 1 a.š. česnakų miltelių;
– 1 a.š. garstyčių miltelių;
– 1 a.š. stambiai maltos aitriosios paprikos;
– 1 a.š. maltų juodųjų pipirų;
– 2 a.š. druskos;
– 2 v.š. rūkytos saldžios paprikos (galit naudoti ir paprastą papriką);
– 300ml. pomidorų sulčių
– 50ml. aliejaus.
Šonkaulius gerai nuplauname ir nusausiname, nuimame plėvelę, kuri trukdytų prieskoniams įsigerti, o taip pat kepant suteiktų mėsai kartaus skonio.
Svogūnus supjaustome pusmėnuliais, užberiame ant jų druskos ir gerai suminkome, taip kad išsiskirtų svogūnų sultys.
Sudedame svogūnus ant šonkaulių, Čia pat sudedame likusius prieskuonius ir aliejų, ir viską gerai išmaišome.
Išmaišę užpilame pomidorų sultis, dar kelis kartus pamaišome ir paliekame mėsą vėsioje vietoje per naktį (tinka ir šaldytuvas).
Kamado kepsninėje:
Kitą dieną kaičiame kamado tipo kepsninę ir nuvalę nuo šonkaulių svogūnus sudedame juos kepti. Šonkaulius kepame ne ant tiesioginės kaitros apie 1,5-2val ant 130C. Būtų gerai uždėti kokių medienos kubelių, ar drožlių ant įkaitusių anglių. Tai suteiktų šonkauliams dūmo skonio. Šonkaulius vartome kas 30min., ne dažniau. Jei ir pas jus bus panašūs kaip pas mane liesi šonkauliai, kepdami juos supurškite aliejumi, arba obuolių sultymis. Baigiant kepti šonkaulius aptepame obuolių ir aliejaus mišiniu (santykis 10/1). Ir dar pakepame 20-30min.
Metalinėje kepsninėje:
Gerai įkaitinkite anglis. Jos turi pasidengti pilku pelenu, ir neskleisti didelės kaitros. Šonkaulius sudėkite į groteles, kurias iš viršaus uždenkite kepimo popierium, o ant popieriaus folijos. Taip pat vartant šonkaulius būtinai laikykite ant viršutinės pusės kepimo popieriaus ir folijos “sumuštinį”. Toks mėsos pridengimas neleis jai išsausėti, tuo pačiu pridusins kaitrą metalinėje kepsninėje. Kepimo laikas priklauso nuo kepsninės gylio. Kitaip sakant šonkaulių atstumo nuo įkaitusių anglių.Tad apkepimas gali svyruoti nuo 30 iki 60min. O jei sugebėsite gerai numušti kaitrą ir apie 90min. Tad čia gausite stebėti šonkaulius ir kai jie apkeps aptepti jau aukščiau minėtu pomidorų ir aliejaus mišiniu. Na ir dar 10-20min. Pakepti, taip leidžiant glajui susigerti.
Kepimas Orkaitėje:
Šonkaulius sudėkite ant grotelių ir ant jų kepsite. Po grotelėmis orkaitėje padėkite skardą su vandeniu į kurią tekės taukai, o vanduo garuodamas drėkins kepamus šonkaulius. Kepkite 200C temperatūroje 40-60min. Tada aptepkite šonkaulius pomidorų ir aliejaus mišiniu ir įjungę orkaitės grill funkciją 150C temperatūroje užkepinkit glajų. Šiam porcesui užteks 10min.
Svarbiausia: marinatui naudotus svogūnus neišmeskit. Juos suverskit į keptuvę ir užpylę šiek tiek vandens troškinkit juos ant mažos ugnies. Svogūnams sutroškus uždėkit 2-3v.š. pomidorų padažo ir maišykit kol turinys užvirs. Tada galite visą masę sutrinti ir džiaugtis naminiu pagardu, kuris puikiai tiks prie iškeptų šonkaulių.