13 kg. Lietuvos gėlavandenis laukinis „krokodYlas” 

Neperseniausiai gavau paklausimą, kaip paruošti šamą. Džiaugsmo daug kai jį pagauni, o dar daugiau jei vėliau skaniai pasigamini. Tad receptas šamų „medžiotojams”. 

Išdarinėkite šamą patys, jei bijote jo grėsmingos išvaizdos, pasikvieskite drąsesnius kaimynus. Tik nepamirškite, kad po to už pagalbą teks dalintis šamu… Būtinai išpjaukite žiaunas, jos gadintų žuvies skonį.
Žuvį nuplauname šaltu vandeniu, tokį milžiną maudyti sunku, tai lyg mažamečius vaikus vonelėje prausti.
Tada dedame 2 paroms į atvėsintą marinatą ir laikome šaldytuve. Marinato tirpalas: vandens 1L – 50g. druskos , 30g. cukraus, lauro lapas, kvapieji pipirai. Kiek litrų vandens reiks jau žiūrėkite pagal tarą į kurią nardinsite žuvį. Mums marinuoti šį gražuolį prireikė 10L marinato.
Išėmus šamą iš marinato visą gerai nusausiname. Prieskoniuojame smulkintu česnaku. Groteles patepame aliejumi.
Rūkinau kamado griliuje pirmas 5 val – 50°C. Deflektorius būtinas. Nepamirštame gausiai pabarstyti drožlių viso rūkinimo eigoje, šiuo atveju naudojau vyšnios drožles. Likusias 5 val. rūkinau 65-70°C, kol žuvis pasiekė 65°C vidinę temperatūrą.
Skanaus
Už pamokas rūkinant šį gražuolį dėkoju
Šefas ant ratų.