Ruduo, vėjas gainioja lapus, krentančius nuo medžių, o žemė nespėja sugerti iškritusį lietų. Žodžiu, drėgmė persipynusi su vėju, nemažina slogios nuotaikos Lietuvoje. Važiuojant keliu nuo Palangos link Plungės, atsiveria gražūs gamtos vaizdai, bet tuščios sodybos norom nenorom tos prastos nuotaikos vis pametėja. Tokia teksto pradžia tiktų liūdnam straipsniukui apie didėjančią emigraciją iš Lietuvos. Mano tikslas kitas, rasti šalia kelio ties Kuliais įsikūrusią „Karčemą“, joje papietauti ir brūkštelti atsiliepimus. Tad liūdną emigracijos temą paliksiu kitiems. Šlovė garbingajai navigacijai, kurios dėka nereikėjo stoti pakelėse ir klausinėti kelio link užsibrėžto tikslo. Tiesa ta, kad ir paklausti nebūtų buvę ko, pakelės buvo tuščios, nebent būtų tekę stabdyti pralekiančius automobilius.
Pirma kas nustebina, tai pilna aikštelė automobilių prie „Karčemos“. Matydamas laukuose stūksančią kavinę susimąstau, kaip žmogui šovė į galvą mintis statyti kavinę būtent šioje, nuošalioje vietoje? Gediminas tai susapnavo geležinį vilką, o ką turėjo susapnuoti „Karčemos“ savininkas?
Nuostaba dar labiau sustiprėja užsukus į kavinę, visi staliukai užimti. Kažkoks fenomenas, miestuose barai pustuščiai, o čia pievose pastatyta troba pilnut pilnutėlė. Belieka suradus laisvą staliuką susipažinti su čia gaminamu maistu ir pabandyti įminti šią mįslę. Pirma, kas krenta į akį vartant meniu, tai galimybė užsisakyti pusę porcijos, nors kainos čia ir taip mažos.
Tad smalsumo dėlei sriubas ir silkę užsakome pusines porcijas, o karštus pilnas. Nenustoja manęs stebinti šiuolaikinė technika, maža elektroninė knygutė, kuri priiminėjant užsakymą prie stalo, jį iš kart transliuoja į virtuvę. O dar labiau stebina tai, kad vos viena padavėja priėmusi užsakymą pasišalino, ją keičia kita atnešdama sriubas. Taip greitai atneštos sriubos ir dar pilnos lėkštės, nors buvome užsakę pusines porcijas, priverčia mane perklausti padavėją, ar šios sriubos tikrai skirtos mums. Sulaukę teigiamo atsakymo, pradedame valgyti. Sriubos iš ties skanios, bet žvelgdami vienas kitam į lėkštę apsikeičiame tuo pačiu klausimu, o kaip atrodo pilna porcija, nes mūsų lėkštės pripiltos vos ne iki kraštų. Prie sriubų puikiai derėjo kartu patiekta „Karčemoje“ kepta duona. Dažnai mėgstu naudoti terminą: „geras kokybės ir kainos santykis“. O šiuo atveju sriubų kokybė ženkliai viršija kainą. Tai mane kaip klientą, žinoma, džiugina, apsižvalgęs aplink suprantu, kad ne mane vieną…
Kai atnešė silkę, pusinė porcija taip pat nustebino savo dydžiu. Manau žvelgdami į nuotrauką jūs sutiksite, kad kitose kavinėse ji galėtu konkuruoti ir su pilna porcija. Per kelionę kiek praalkome, tad greitai atkeliavę pirmieji patiekalai leido numalšinti alkį. O belaukiant karštų patiekalų, gurkšnodami naminę girą, stebėjome pilnutėlės salės viduryje atvirame židinyje šokinėjančias liepsnas. Lauke dargana, o viduje šiluma, jauki aplinka, bei skanus maistas. Nuostabus jausmas laukiant antrų patiekalų.
Karštieji patiekalai neprivertė ilgai laukti. Tad valgydami juos, mes po truputį baigėme įminti tą mįslę, kodėl čia renkasi žmonės. Kažkada rašiau apie vieną kavinę, kurioje cepelinas sveria 500g., bet nei padažas, nei cepelino sudėtis toli gražu neatitinka cepelino statuso. Tam, kad tokios įstaigos suvoktų, kokiomis proporcijomis turėtų būti dedami tarkiai su malta mėsa, įkeliu ir perpjauto cepelino nuotrauką. Na ir, žinoma, spirgučiai ir grietinė yra patiekiama atskirai, ne būtinai atskirame indelyje, tiesiog nereikia jų suplakti į vientisą masę, dar dėl sotumo pridedant miltų. Na, o „Karčemos“ kepsnys privertė jį valgant paplušėti. Padažas, mėsytėje pasislėpęs sūris, apkeptos virtos bulvytės, šviežios tradicinės lietuviškos salotos ir t.t. Įdomu, kiek dar būtų galima prirašyti liaupsių skaniam patiekalui? Gardžiai papietavę, gurkšnodami šaltalankių arbatą, dalinomės maloniais įspūdžiais ir, žinoma, jau mąstėme kada čia vėl sugrįšime.
Smagu, kad yra tokių vietų. Manau savo įspūdžiais vietinių nenustebinsiu, jie turbūt čia dažni svečiai. Bet jei kas manęs paklaus kur Žemaitijoje, šalia Plungės, galima skaniai pavalgyti, aš turėsiu ką rekomenduoti.
Tad sėkmės paslaptis atskleista: jauki aplinka, skanus maistas, geras aptarnavimas, bei žemos kainos. Vertinimas: Interjeras – 9, Švara – 9, Aptarnavimas – 9, Maistas – 9. Iš viso: 36 balas (vidurkis – 9). Tad 5 nagučiai keliauja „Karčemai“.