Kebabai. Manau nesuklysiu teigdamas, kad tai vienas labiausiai jaunimo mėgstamas maistas. Kadangi metai bėga, o aš savęs nenoriu priskirti prie vyresnėlių, o juo labiau senimo, skubu į kebabinę…
Renkuosi vieną iš jūsų man rekomenduotų Kaune, Baranausko g. 2 įsikūrusią kebabinę „Būk sotus“. Pasirinkimą dalinai nulėmė pavadinimas. Gerbiu tuos, kurie nesivaiko mados ir nesigėdija mūsų kalbos. O pavadinimams naudoja lietuvišką žodyną. Ši kartą pavadinimų temos negvildensiu, tam skirsiu atskirą straipsniuką.
Pirmas įspūdis užsukus į kavinę: jauku, gražu, meniu virš baro toks gražus, kad norisi paragauti visko.
O maistas išdėliotas ant dekoratyvinių palečių taip ir šnibžda: paragauk mane. Štai dėl ko prašydamas patarimo kur skanūs kebabai, prašiau nurodyti ir vietą, kur galima pasimėgauti maistu vietoje. Užsakymą pradedu nuo kebabo. Kadangi tikslas yra paskanauti kuo daugiau maisto, užsakau mažiausio dydžio kebabą su mėsa ir česnakiniu padažu, tada dar salotų su vištiena ir miksuotu padažu. Bei tam, kad dar labiau nustebinti barmenę savo apetitu, užsakau ir mėsainį. Mano nusivylimui išgirstu, kad mėsainių nebus jokių, nes nėra bandelių. Pasiteisinimas, kad ji prašė, o savininkai žadėjo vakar jų atvežti, manęs nepaguodė. Neskubėjimo paslaptis, matyt, slypi mėsainių nepopuliarume šioje vietoje, kitaip kodėl savaitgalį neskubėti jų atvežti. Jei taip, tada keista kodėl jie čia nepopuliarūs, kai aplink kaip grybai dygsta naujos burgerinės, ir savo skaičiumi Lietuvoje jau vejasi kebabines, jei dar neaplenkė. Žvelgiant į mėsainių kainas, kurios lyginant su kitomis vietomis yra nedidelės, darau išvadą, kad reikia padirbėti su jų skoniu. Bet tai tik spėjimas…
Tad mėsainį iškeičiu į antrą pagal populiarumą kebabinėse – koldūnus. Tam, kad skaniau valgytus užsisakau ir giros.
Įsitaisau kavinės kamputyje šalia draugo, kad neprailgtų laukimas, reikia su kažkuo pabendrauti… Ir tada mano akys pamato visą „švaros“ vaizdelį.
Kadangi kavinė tuščia, o ir barmenė minėjo, kad dar anksti klientams rinktis, galiu drąsiai teigti, kad tie maisto likučiai visur po stalais iš vakar dienos, o gal ir dar iš užvakar… Neslėpsiu, nesu pedantas, bet maitinimo įstaigos turi skirti šiam reikalui daugiau dėmesio, nes tai bet kokios kavinės veidas. Retai klientai mato kokia švara yra virtuvėje. O to ko nemato, leidžia sukurti fantazijai iš turimo salės vaizdelio. Užsakymas padarytas – nėra kur trauktis, belieka laukti savo padėkliuko. Nuo baro užgirstu, kad mano salotos jau padarytos.
Nerandu žodžių aprašyti savo nuostabai, kuri mane apėmė išvydus salotas ant baro. Kyla klausimas: kam klausti kliento ar jūs valgysite vietoje, ar nešitės su savimi, jei supakuojate taip, kaip tam kuris užsako išsinešimui. Vis dar šoke, grįžtu prie savo staliuko, mintyse keikiu prezentacinį meniu virš baro ir pradedu atidarinėti man patiektą rinkinuką. Džiugu, kad bent skonis neatitiko patiekimo. Labiausiai nustebino, kad pekino kopūstas nedominavo. Nes ši daržovė daugumos kebabinių pagrindinis „ginklas“ įtikinti klientą, kad pas jų didelės porcijos. Antras iš „ginklų“ tai padažas, bet apie jį vėliau. Puikus santykis buvo tiek vištienos, agurkų ar pomidorų. Puikiai skonį paįvairino rauginti agurkėliai. Tad jei ne tas salotų patiekimas, aš būčiau pamiršęs ir betvarkę salėje, o išsižiojęs laukčiau tolimesnio mėgavimosi maistu.
Eidamas koldūnų aš vis dar tikėjausi patiekalo kaip parodyta meniu, bet įbrukta į rankas plastmasinė dėžutė, tą viltį galutinai nužudė ir sutrypė.
Atidaręs dėžutę ir pradėjęs valgyti suvokiau, kad ši vieta padažą gauna iš kažkur nemokamai, kitaip kaip paaiškinti tokį didelį jo kiekį. Koldūnai buvo visi panardinti padaže, bei užvožti didele sūrio kepure. Čia noriu kiek stabtelėti ir pateikti atsakymą tiems, kas manęs klausė, kodėl aš ieškojau kebabinės, kurioje būtų galima prisėsti ir pasimėgauti maistu vietoje. Tegul jums pavyzdžiu pasitarnaus šie koldūnai. Sakykime aš juos užsisakau išsinešimui, kadangi nesu linkęs jų valgyti automobilyje, vežu juos iki namų. Kelionė iki namų užtrunka 20 minučių. Kas tuo metu vyksta su mano vežamais koldūnais? Karšti koldūnai aplieti padažu, savo karščio dėka pradeda skystį gerti į save. O karšti garai, neturėdami galimybės pasišalinti iš sandaraus indelio, virsta skysčiu, kas padeda ir taip skystą padažą dar labiau atskiesti. Tad po 20 minučių namie aš valgyčiau suminkštėjusius koldūnus, plaukiojančius sultinyje su sukietėjusia sūrio kepure. Tad stengdamasis gelbėti susidariusią padėtį, skubėjau traukti padaže paskendusius koldūnus ir juos valgyti. Pripažinsiu – koldūnų tešla skani, traški ir apvalkalas lengvai įkandamas. Bet mėsos įdaras be skonio. Jei man būtų sakę, kad tai vištiena, būtų sunku įrodyti priešingai, nes skonio jokio. O dar iki vientisos masės sumalta mėsa irgi kišo koją gerai vertinti šį patiekalą. Na, bet jei jūs maistą vertinate pagal padažo kiekį patiekale, šie koldūnai turėtų jums patikti.
Kebabas galutinai pradangino viltį dar kiek reabilituoti šią vietą. Lavašas buvo perkeptas, bandant atsikąsti jis tiesiog lūžinėjo ir trupėjo. Viduje esantis skystis, vadinamas padažu, nors jo buvo gausiai užpilta ir čia, nė kiek nekeitė skonio. Tad tiesiog pakilau ir nuėjau prie baro susimokėti, ir paprašiau kebabą suvynioti išsinešimui. Turėjau viltį, kad vakuume karštis atliks savo darbą ir susidariusi drėgmė suminkštins lavašą. Tą viltį kiek sustiprino parūkyti išėjusią barmenę pakeitusi virėja, kuri prieš susukdama kebabą iš didelio indo dar šliukštelėjo padažo. Ar aš prašiau? Ne. Ar jo ten trūko? Atsakymas – irgi ne.
Vertinimas:
Interjeras – 8, Švara – 4, Aptarnavimas – 7, Maistas – 5. Viso: 24 balų (vidurkis – 3) Tad tik stiprus 3-jetas.
Kreipimasis į savininkus. Jūs tikrai daug įdėjote meilės ir pastangų kurdami šią vietą. Daug mielų detalių: pieštas katinukas ant sienos, gražus meniu. Bet jūs klystate manydami, kad laivas ilgai iš inercijos plaukia, ir kad strategiškai gera vieta prie švietimo įstaigos turi ilgalaikę naudą laivui judėti į priekį. Nors studentai ir „pavalgantys“, bet supratimą apie gerą maistą turi ne ką prastesnį už mane. Bėda dar ir tame, kad tą jūsų požiūrį perima ir darbuotojai, tai matosi jų darbe. O pirmus pakeitimus pradėkite nuo: maisto patiekimo valgantiems vietoje – jis dabar tragiškas. Antra – padažas, tiesiog pinigus skiriamus kiekybei išleiskite jo kokybei.
Su pagarba,
Riebus katinas