Mėgstu gaminti maistą, bet smagiausia yra kepti-rūkyti vištukę. O kai gauni dailiai nuaugusią kaimietukę, sveriančią 3,5 kg. supranti, kad tas malonumas bus dar didesnis. Tad pradėkime nuo to, kad vištukei nesipraususiai aš neleisiu lipti į kepsninę. Tai žinodama, ji iš vakaro atgula į tokią grožio vonią, kurią aš jai paruošiau. Tad imu verdantį vandenį (5litrus, nes mergikė didelė ir jai visai panerti tiek vandens ir reikia), dedu 250g druskos, 150g cukraus, 5 česnako skiltelės, juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirneliais, lauro lapų. Palaukiu kol turinys atvės, juk nenoriu nuplikyti vištelės, tik tada užpilu. Ir palieku ją lepintis vonios procedūromis 12 valandų. Kol ji pliuškenasi, aš užkuriu kepsninę. Ant įkaitusių anglių dedu alksnio šakelių, temperatūrą užkeliu iki 110C. Tiesa, kepu ne ant tiesioginės kaitros, vištukę nuo žarijų skiria kepimo akmuo. mergikė jautri, jai teks „juodoje pirtelėje“ išsėdėti tris valandas su trupučiu, tad žarijas pridengti būtina. Ir belieka laukti kada gražuolė pasibels ir pasiprašys laukan.
O tada – SKANAUS….
p.s. tokio įdegio gali pavydėti dauguma, šiais metais gaudę saulėtas dienas Lietuvos paplūdimiuose.