Nemėgstu savaitgaliais eksperimentuoti, tad ieškodamas produktų grilinimui renkuosi patikimus jų pardavėjus, arba liaudiškai tariant – kartą pabandęs, negali sustoti… Tad lekiu į „Euribiją“ ir šiam savaitgaliui renkuosi žuvį, konkrečiai sterko filė.
Buvo minčių gaminti senu įprastu būdu – kepant keptuvėje su krevečių padažiuku, bet geras oras lauke padiktavo visai kitą receptą. Tad nusprendžiau šią žuvytę kepti lauke, kepsninėje, žemoje temperatūroje, intensyviai „paduodant“ gero dūmo… Apie dūmą vėliau, dabar apie žuvies paruošimą kepimui.
Prieš prieskoniuojant atlaidintą žuvį, ją nuplovus, rekomenduoju gerai nusausinti. Tam aš naudoju liaudišką būdą – apgaubiu ją popieriniais rankšluosčiais. Popierius puikiai suveikia kaip drėgmės sugertukas. Tad prieskoniuoju žuvį jau netekusią didelės dalies vandens, kurią ji buvo sugėrusi šaldymo metu.
Prieskoniuodami nepersistenkite. Prieskoniai neturi užgožti žuvies skonio, nebent ji yra pašvinkusi ir norite paslėpti negerą kvapą… Žinoma juokauju, pašvinkusiai žuviai vieta – šiukšlių konteineryje.
Tad prieskoniavimui (dviem nedidelėms žuvies filė puselėms po 400g.) naudojau:
- Druską,
- Maltus juodus pipirus,
- Maltus raudonus pipirus,
- Maltus kmynus,
- Česnako 3-4 skilteles.
Prieš pradėdamas prieskoniuoti sudrėkinu rankas aliejumi ir lengvai juo įtrinu žuvį. Su aliejum irgi nepersistenkite, jo reikia nedaug. Sakykime taip, paviršius nuo aliejaus turi blizgėti, o ne juo plaukti… Kiek barsčiau prieskonių matosi iš nuotraukų. Tikrai nenaudojau jų šaukštais. Žuvis prieskoniais pasidžiaugė kokias 30 minučių, lygiai tiek laiko, kiek reikėjo kepsninei įkaist iki reikiamos temperatūros 80-90C. Paguldęs žuvį ant grotelių, tam kad ji pasijustų kaip tikroje pirtyje, užmečiau kelias burbono statinių kaladėles. Tie kas žino kokio kvapo yra burbono viskis, puikiai supras kokį dūmą užuodė tą dieną mano kaimynai. Tikiuosi, kad mūsų politikai kariaudami su alkoholio vartojimu, neuždraus naudoti rūkinant maistą bačkų kubelius, kuriuose brandinosi viskis. Nes jų dėka maistas įgauna tokį skonį, kurio neperduosi nei nuotraukomis, nei papasakosi žodžiais.
Nesiveliant į detales, pasakysiu tik tiek, kad po 40 minučių kaimynų kankinimo superiniais viskio kvapais, žuvytė iškepė.
Šalia žuvies patiekiau salotų lapelių ir pamidoriukų miksiuką, bet skaniam dūme rūkintam sterkui būtų pakakę ir taurės šalto alaus iš statinės…
Skanaus