Kalėdos gastronominiu požiūriu – pačios įdomiausios šventės. Nes joms įvairiausius patiekalus pradedame gaminti jau prieš savaitę arba bent vilkti namo maišais produktus, kad po Kalėdų dar visą savaitę valgytumėm tai, ką prigaminome.
Riebūs Katinai – ne išimtis, ir mes mėgstame, kad patiekalų kiekis bei įvairovė ant stalo kelis kartus viršytų svečių skaičių. Aišku, tada frazę prieš Kalėdas „Nevalgyk, palauk švenčių“, po švenčių keičia frazė: „Valgykit, kitaip suges, reiks tiek maisto išmesti.“
Džiaugiuosi, kad šiemet Kalėdas su Katiniene šventėme svečiuose, tad antrą Kalėdų dieną galėjome rinktis, ar vykti į tuos pačius namus ir padėti naikinti Kalėdoms priruoštus patiekalus, ar kažkaip išsisukus nuo kvietimo lėkti į kokią maitinimo įstaigą.
Nežinau, kodėl, bet po didesnių švenčių visada pagalvoju apie cibulynę. Ar manyje prabunda lietuviškumas, ar organizmas žemiškesnio maisto užsimano, bet su Katiniene greit sugalvojame, kur vyksime, nes cibulynę gamina ne visos maitinimo įstaigos.
Tad geras pusvalandis – ir mes jau praveriame Kretingalėje įsikūrusios „Kukudros“ duris. Jaukų kavinės interjerą kiek pagyvina kalėdiniai papuošimai, o rusenantis židinys suteikia savotiško namų jaukumo.
Visada stengiuosi pasirinkti vizito į kavinę laiką, kai joje būna mažiausiai žmonių. Tad jei ir jūs vengiate didesnių susibūrimų, savaitgaliais į kavinę stenkitės atvykti iki 13:00. Tada spėsite pavalgyti iki 14:00, nes tuo metu kavinės jau būna pilnutėlės, ir tada masinė psichozė trunka kelias valandas. Darbo dienomis – atvirkščiai, geriausias laikas yra nuo 14:00 iki 17:00.
Tad su Katiniene užėję į „Kukudrą“ kiek po 11:00 ir nepamatę nė vieno svečio, nė kiek nenustebome.
Meniu, jei neklystu, toks, kokį varčiau prieš gerus penkerius metus. Viršelis nesikeitė, keitėsi tik patiekalų kainos. „Kijevo kotletas“ anuomet kainavo 6,95€, o dabar meniu jo kaina jau 11,50€, „sprandinės šmoto“ kaina buvo 7,95€, o dabar – 13,90€.
Bet žinant, kaip viskas brango per paskutinius metus, o maistas – ypač, beveik dvigubas kavinės patiekalų kainų šuolis mūsų neišgąsdina, ir mes nebėgame ieškoti išėjimo, o atvirkščiai – sudarome nemažą sąrašėlį užsakymo priimti atėjusiai merginai.
Kadangi vertinimo balui įtakos turi ne tik maistas, interjeras, ar švara kavinėje, bet ir svečių aptarnavimas, jam šioje apžvalgoje taip pat skirsiu dėmesio.
Be užsakymą priėmusios merginos kavinėje buvo dar ir du jos kolegos vaikinai. Kurie į juos žvelgiant, kėlė tik gailestį. Kai jie užeidavo į salę nešini lėkštėmis, aš taip stipriai pergyvendavau už juos, kad gink Dieve jie eidami neužmigtų ir nedribteltų su lėkštėmis ant žemės.
Žvelgdamas į panašius sulėtintus personažus, aš visada užduodu sau klausimą: kodėl jie pasirinko tokią specialybę? Su tokiais apsisukimais geriausia darbo vieta – zoologijos sode vėžlius prižiūrėti.
Vienas iš jų, atnešęs pirmus patiekalus – cibulynę ir silkę su karštomis bulvėmis, kažkodėl pats nusprendė, kad aš greičiausiai valgysiu sriubą, o Katinienė – silkę, nors pagal etiketą turėtų paklausti, kam kuris patiekalas skirtas. Bet dabar trumpam pamirškime potencialų vėžliukų prižiūrėtoją ir peržvelkime pirmuosius patiekalus.
Silkė su karštomis bulvėmis – 7,50€
Ne veltui aš paliečiau patiekalų kainas, nes silkė su karštomis bulvėmis už 7,50€ nebuvo verta tokių pinigų, net jei ją būtų patiekę Vilniaus širdyje. Nebijant imti tokius pinigus už šį patiekalą, reikia turėti bent dalelytę sąžinės ir svečiui įdėti bent vieną visą silkės filė, o ne jos dalį.
Žemaitiška cibulynė 4,90€
Cibulynę, kurią mėgsta ne tik vyrai, bet ir moterys, galėčiau vertinti gerai tik tokiu atveju, jei ji būtų buvusi bent kambario temperatūros. Bet man patiekta greičiausiai buvo įpilta iš indo, kuris glaudėsi prie ką tik išvirtų cepelinų puodo. Žinoma, tai tik mano spėjimas, bet kodėl cibulynę patiekė šiltą, kito paaiškinimo nerandu. Aš asmeniškai užmaišęs cibulynę prieš patiekdamas svečiams ją laikau šaldytuve. Mat čia ir yra jos žavesys, kad ji turi būti patiekiama šalta.
Nurinkdamas lėkštes „vėžliukų prižiūrėtojas“, net ir matydamas apypilnę lėkštę sriubos, nepasiteiravo, kas su ja negerai, jis žinojo tik vieną frazę: ar galima paimti lėkštes.
Kai atnešė pagrindinius patiekalus, prisiminiau, kaip anksčiau ne kartą čia valgytą „Sprandinės šmotą“ man patiekdavo kiti čia dirbę padavėjai ir vėl pagalvojau, kad geresnio darbo nei zoologijos sode „Kukudros“ vaikinams padavėjams ir nesugalvočiau. Senbuviai, atnešę šį patiekalą, visada perspėdavo, kad keptuvėlė karšta ir valgydamas jokiu būdu prie jos neprisiliesčiau. Bet tą dieną dirbantys džiugino tik tuo, kad sugebėjo atnešti patiekalus iki mūsų stalo jų prieš tai neišmetę.
Sprandinės šmotas su kaulu – 13,90€
Sprandinės kepsnys buvo ryškiai persūdytas, tai patvirtino ir Katinienė, paskanavusi mėsos. Tad einančiai pro šalį padavėjai apie tai pasakiau. Džiugu, kad bent pažadėjo perduoti virtuvei, bet nuo to sprandinė skanesnė nepasidarė…
Befstrogenas su pievagrybiais – 11,90€
Katinienės valgytas „Befstrogenas“ buvo tarsi silpnas viengungio, darančio pirmus žingsnius gastronomijos pažinime, bandymas. Toks jausmas, kad tas, kuris gamino „Befstrogeną“, kepė ir „Sprandinės šmotą“, ir žinojo, kad tą persūdė, tad bandydamas išlaikyti balansą, į befstrogeną prieskonių nebedėjo. Bet vargu, ar būtų padėję prieskoniai ir mėsos troškinimas ant silpnos ugnies savaitę, jei karvę jautiena pavadino tik atvežus į skerdyklą, prie vartų dokumentuose vietoje „karvė“ įrašius – „jautis“.
Befstrogenų su Katiniene esame išbandę daugybėje maitinimo įstaigų ir yra tekę už šį patiekalą Palangoje pakloti net 17€. Ir nors jie buvo gal ir neišvaizdesni, bet kelis kartus skanesni. Aš su mielu noru būčiau stebėjęs, kaip Katinienė valgo befstrogeno gabaliukus, suguldytus tiesiai ant bulvių košės kupsto ir šalia tos kompozicijos besipuikuojančius raugintus agurkus.
Kaip nujausdamas, kad po dviejų pirmųjų patiekalų aš vis dar būsiu alkanas, Katinienei užsisakant desertą aš užsisakiau kraujinius vėdarus. Pamenu, su kokia nuostaba padavėja priėmė tokį didelį užsakymą, ir jau po skanautų patiekalų be nuostabos nešė man vėdarus, o Katinienei – „Pavlovos“ desertą.
Kraujiniai vėdarai -8,90€
Nespėliosiu, prieš kiek dienų buvo pagaminti kraujiniai vėdarai, bet susiraukšlėjusi žarna net gerai pašildžius nepasidavė ir nesuminkštėjo, o buvo lyg kareiviško bato padas, tad po kelių sausų vėdarų kąsnelių nusprendžiau savęs nebekankinti, o paprašęs sudėti vėdarus išsinešti, stebėjau, kaip Katinienė bando valgyti jai patiektą desertą.
„Pavlovos” desertas – 6,50€
Apie patį desertą: morengas, aplietas grietinėle. Gal jis ir nesusilauktų kritikos, nes jis buvo toks pat liūdnas, kaip ir kiti prieš tai skanauti patiekalai ir niekuo nesiskyrė nuo apniukusio dangaus.
Labiausiai liūdino atsainus virtuvės darbuotojų darbas, kuris puikiausiai atsispindėjo deserto patiekime. Ant deserto buvo uždrėbtos (būtent šis žodis čia labiausiai tinka) šaldytos uogos, kurių niekas net nepasivargino atšildyti. Tad pabandykite įsivaizduoti, koks malonumas valgyti desertą, kurį puošia suledėjusios uogos.
Reziumuoju. Su arbatpinigiais mes dviese išleidome 70€, ir bent jau aš išėjau alkanas. Mes nepasėdėjome kokio didmiesčio senamiestyje ar ant jūros kranto. Kad patirtume tokį fiasko, mes vykome 30 kilometrų.
Tad reziumuodamas noriu paklausti skaitytojų: kuo traukia panašios vietos? Ar bent vienas iš svečių uždavėte klausimą, kodėl „Kukudroje“ nealkoholinis kokteilis „Pasiflorų žaismas“ kainuoja 7€? Kodėl vienur panašaus pasiflorų sirupo, skiesto vandeniu su ledukais, atneša litrą už 3-4€, o čia pora šimtų gramų kainuoja 7€?
„Pasiflorų žaismas” – 7,00€
Jei anksčiau „Kukudra“ stebino žemomis kainomis, gausiomis porcijomis, geru kainos ir kokybės santykiu, bei geru aptarnavimu, tai dabar šioje įstaigoje viskas kardinaliai pasikeitė. Liko tik gražus interjeras, kurio nei išsineši, nei į jį žvelgdamas pasisotinsi.
Liūdna, bet norėjosi naujus metus pradėti gražia apžvalga su geru įvertinimu, o tenka konstatuoti faktą, kad šių dienų „Kukudra“ su savo maistu bei neadekvačiomis kainomis ir prastu aptarnavimu verta 2/5.
P. S. Kraujinių vėdarų nepavyko reanimuoti net namie, supjausčius ir pabandžius pakepti keptuvėje. Tad už 8,90€ pamaitinau šiukšlių kibirą.