Ši apžvalga bus visai kitokia – gal kiek papataikausiu heiteriams, kurie sako, kad aš per dažnai užsipuolu maitinimo įstaigas su perdėtais ir nepagrįstais priekaištais.
Tad šioje apžvalgoje pasistengsiu suprasti, pateisinti, atleisti ir maža to – pabandysiu užjausti.
Tad pradedame nuo prieš istorijos, kaip ir dėl ko mes atsiradome Palangos kavinėje „Monika“.
Tą dieną nebuvo numatyta lankytis šioje maitinimo įstaigoje. Tiesiog vienoje šėrykloje patiekė pašvinkusios mėsos mėsainį ir stalo vandens, primenančio Rąžės upelio vandenį, tai teko sprukt iš ten ir tūpti pirmoje pasitaikiusioje kavinėje, kad pamalonintume tuščius ir išsigandusius skrandžius po pirmų potyrių. Kam įdomu paskaityti apie pirmąjį vizitą, apžvalgą rasite užsukę čia.
Tad kiek atgavę kvapą po pirmųjų tragiškų įspūdžių, įsitaisome kavinės „Monika“ terasoje. Užsakymą surezgame greitai ir net nevartę meniu: pora sulčių ir bulvinių blynų su mėsa – viena pilna porcija, o Katinienei kiek mažesnė – pusė.
Apelsinų – greipfrutų spaustos sultys – 4,00€
Padavėja bei virtuvė apsisuko greit. Tad po dvidešimties minučių mes jau valgėme blynus. Spirgučiai pasakiški – pats tas lašinukų ir raumenukų santykis. Tiek spirgučiai, tiek grietinė patiekti atskirai, o ne suversti ant blynų, ir tai dar vienas pliusas.
Bulviniai tarkiai – galėčiau lažintis, kad juos tarkavo ne vietoje, o tarkius pristatė tiekėjas. Mėsos viduje buvo, bet ne tiek, kiek dedu pats gamindamas namie. Tad blynams didelių pretenzijų ir nebūtų, jei ne atnešta sąskaita.
Bulviniai blynai su mėsa – 11,00€
Bulviniai blynai su mėsa (pusė porcijos) -6,50€
Pasiruošęs 20 €, sėdėjau oriai laukdamas, kol padavėja atneš nuosprendį – surašytą sąskaitą už mini pietus. Gerai, kad pažiūrėjau į čekį, nes noras buvo įbrukti padavėjai dvidešimtinę ir laukti grąžos.
Esu matęs daug prastų patiekalų, neadekvačių padavėjų, bet tokią sąskaitą už bulvinius blynus matau pirmą kartą. Tad džiaugiuosi, kad permečiau akimis sąskaitą, tai dvidešimtinę greit pakeičiau galingesne korta – penkiasdešimtine.
Ir staiga aš persikėliau į teismo posėdį, kur tauta teisėsi prieš kavinę „Monika“ dėl jos bulvinių blynų kainų.
Pirmą žodį teisėjas suteikia prokurorui, kuris išdėstė tautos pretenziją: „Tauta pasipiktinus nežmoniškomis kainomis ir nori teisingumo. Žmonių manymu, prašyti 6,50€ už 1 bulvinį blyną –
plėšikavimas viduryje baltos dienos Basanavičiaus gatvėje.
Kaip argumentą pateikiu kainas. Pigiausios daržovės bulvės, kurių kaina svyruoja ties 0,50€ riba, ir pigiausia malta kiaulienos mėsa, kurios didmeninė kaina už kilogramą neviršija 3,00€. Mūsų skaičiavimais, trims blynams iškepti reikėtų maksimum 1 kg bulvių, bei 150 g maltos mėsos. Pridėjus grietinę ir spirgučius, bendra trijų blynų suma svyruotų tarp 1,50–2,00€.
O kaip matote iš teismui pateikto kasos čekio, klientas už tris blynus sumokėjo 17,50€. Tiesa, šiame teismo posėdyje „Tauta prieš verslininkus“ neminėsime sulčių, kurių 100 ml kaina 4,00€.
Išdėstę teiginius, mes norime kad teismas įpareigotų verslininkus peržiūrėti protu nesuvokiamas kainas ir atsižvelgus į tautos, jų tiesioginių klientų, reikalavimus, jas sumažinti. Mūsų nuomone, bulvinių blynų porcija neturėtų kainuoti daugiau nei 7€. Atsižvelgdami į verslininkų gobšumą mes dar bandytume taikytis su 8-9€ kaina, bet tik ne 11€ už du blynus.“
Išklausęs kaltintoją teisėjas suteikė žodį kavinės advokatui. Šis, prieš pradėdamas kalbą, apsipila ašaromis, kūkčioja apie 10 minučių. Tada nenustodamas lieti krokodilo ašarų pasakoja apie Palangos Basanavičiaus gatvės verslininkų sunkią dalią ir būtinai pamini svarbų faktą, kad jau antra vasara nei vienas neįsigijo naujo automobilio ar nekilnojamo turto.
Taip pat apie 30 minučių pasakoja apie tragiškas vasaras ir apie tai, kad Lietuvoje vasara tetrunka 2 savaites liepos mėnesį.
Pamini ir svarbų faktą, kad darbuotojų algos Palangoje didžiausios Lietuvoje, o gal net ir Baltijos valstybėse.
Ir tada jis prieina prie svarbiausių argumentų, kurie sakinys po sakinio sugraudina pirma teisėją, tada prokurorą ir galiausiai teismo salėje susirinkę žmonės apsipila ašaromis.
Tad štai ta nekarpyta kalbos dalis: „Žmonių nuogąstavimas dėl didelių blynų kainų ateina iš nežinojimo. Tad norėdamas apginti garbingų verslininkų vardą atskleisiu kiek detalių apie šių stebuklingų blynų gamybą.
Jei jūs galvojate, kad šiems blynams tinka bet kurios bulvės, tai jūs labai klystate. Bulvės šiems blynams yra auginamos uždaruose ūkiuose, kur per kelias dešimtis kilometrų nerasite jokio burzgiančio automobilio su savo nuodingomis CO2 dujomis.
Ekologija, ekologija ir dar kartą ekologija. Tradiciškais senais metodais ne tik bulvės sodinamos, bet ir nukasamos, be jokių traktorių, naudojantis tik kauptukais. Arkliukais kinkytais vežimais jos suvežamos į klėtis, kur yra atrenkamos. Bulviniams blynams tinka tik tobulai apvalios formos bulvės, nei per didelės nei per mažos, visos kitos metamos lauk arba sušeriamos kiaulėms. Tada bulvės suguldamos sluoksniais ant lininių audinių ir taip laukia savo eilės, kol bus „pašauktos“ į virtuvę.
Tai dėl 0,50€ už kilogramą čia net kalbos negali būti, šių bulvių kaina gerokai lenkia net egzotinių vaisių – mangų – kainas.
Dabar, kai paaiškinau bulvių kainas, leiskite paaiškinti kiaulienos mėsos kainą, kurią, neturėdamas jokių argumentų, sumenkino prokuroras, prilygindamas eilinių lenkiškų kiaulių kainoms.
Kavinės „Monika“ bulviniams blynams naudojama kiauliena yra daug vertingesnė ir už visų giriamą Iberinių kiaulių mėsą. Jei anos laisvai ganosi miškuose ėsdamos giles, tai blynams naudojamos kiaulės turi didesnę prabangą be minėtų pasivaikščiojimų miškuose. Jos savaitgaliais yra susodinamos į autobusus ir naktį atvežamos į didmiesčiuose įsikūrusius PC „Akropolis“. Ten jos gali susipažinti su šių dienų madomis arba pažiūrėti filmą „Liūtas karalius“ ir panašius.
O kur masažai bei skūros patempimai, arba sėdmenų, bei spenelių didinimo procedūros? O kam teko girdėti apie kanopų depiliacijas, tie puikiai suvokia, kokios tų malonumų kainos.
Tad kilogramas tokios kiaulienos kartais net viršija ne tik prieš tai minėtų iberinių, bet net priartėja prie garsiosios „wagyu“ jautienos kainų.
Tad gerbiamas teisėjau, prašau ne tik atmesti nepagrįstus tautos reikalavimus sumažinti kainas, bet prašau leidimo nuo kitų metų šiuos ypatingus blynus leisti pardavinėti po 15€, nes tai gal kiek priartėtų prie jų savikainos ir verslui nereiktų kelintus metus dirbti į minusą vien tik tam, kad pamaitintų į Palangą suplaukiančias turistų minias.“
Nepasakysiu, ką atsakė teisėjas, nes prabudau. Pasirodo, nuėjus padavėjai parnešti grąžos, gerai prikišęs skrandį aš prisnūdau ir susapnavau šį teismo posėdį.
Tad sugrįžus padavėjai aš jau kūkčiojau, suvokdamas, kokius sunkumus patiria verslas, prekiaudamas tokiais brangiais bulviniais patiekalais.
Ranka pakilo susirinkti tik popierinius pinigėlius, monetos taip liko gulėti lėkštutėje. Spėju, tie mažyčiai arbatpinigiai vargu, ar padengs tuos nuostolius, kuriuos patiria kavinė „Monika“, prekiaudama šiais blynais.
Tad kam nesunku – užsukit į šią maitinimo įstaigą ir suvalgykit šių blynų. O geriausiai dar kelias porcijas pasiimkit išsinešti. Parama verslui būtina, kad kitąmet mes galėtumėm tuos pačius blynus valgyti jau ne be už 11€, o už kokius 15€.