Šią apžvalgą noriu pradėti nuo klausimo, į kurį jau senai ieškau atsakymo: kodėl dauguma restoranų, gyvuojančių daugiau nei 10 metų, iš restoranų virsta į apgailėtinas valgyklas? O apie jų pirminį restorano statusą, kurį pirmais gyvavimo metais reprezentavo ir virtuvė, byloja tik interjeras. Tad ši apžvalga apie vieną iš tokių pavyzdžių. Gaila tik, kad jis yra mano gimtajame mieste…
Nuvykome papietauti, į prieš daugiau nei 10 metų garsų restoraną Klaipėdoje „Juodąjį Vilką“, ar jis toks pat garsus kaip anais laikais – nežinau. Jis, kaip ir šalia esanti parduotuvė, įsikūrė anksčiau čia veikusio darželio patalpose. Iš ties gražiai sutvarkyta aplinka, bei puikus restorano interjeras. Matosi, kad kurdami savininkai įdėjo daug meilės.
Prisėdame, gauname meniu. Kompanijoje esančiam veganui iškyla elementarus klausimas: ar turite veganiškų patiekalų? Neigiamas atsakymas galėtų nuliūdinti bet ką, bet tik ne optimistą veganą. Tad jis visgi ir meniu be veganiškų patiekalų kažką užsakyti randa greičiau, nei mes galintis rinktis viską.
Tad džiaugiamės gražia terasa ir laukiam maisto. Smagu stebėti aplinką, kuriai sukurti reikėjo ne tik gražių idėjų, bet ir nemažai pinigų. Bet mūsų tikslas atvykimo ne nekilnojamojo turto įsigijimas ar jo vertinimas, o tiesiog savaitgaliniai pietūs.
Pirmi ant stalo atkeliavo užkandžiai. Kepta duona su sūriu, čia jau tokia tradicinė lietuvių užkandėlė, ir svogūnų žiedai. Duona kaip duona, jei ji ką tik kepta, ji visur skani. Bet va svogūnų žiedai, tai pirmas patiekalas kurį galima įvardinti kaip šios įstaigos gėda. Nes jei restoranas nesugeba tokio paprasto patiekalo pagaminti pats, o naudoja šaldytus pusfabrikačius, tai apie kokį virtuvės profesionalumą galime toliau kalbėti. Keista ir tai, kad to fakto, jog naudojami pusfabrikačiai neslepia ir padavėjos. Negi sunku užmaišyti tešlos ir supjausčius svogūną žiedais, imti po žiedą, mirkyti jį tešloje ir dėti kept į įkaitintą aliejų? Graudu ir tiek.
Atneštos daržovių salotos atiteko veganui. Žinoma, kad jos sąskaitoje buvo minimos kaip „Graikiškos salotos“, nors fetos sūrio, dėl suprantamų veganiškų pažiūrų, salotose nebuvo.
Atvažiavęs į pajūrį, visada naudojuosi proga paragauti žuvienės. Tad išvydęs meniu siūlomą žuvienę su jūros gėrybėmis, nesusilaikiau neužsisakęs. Aš nežinau, ar gyvenant prie jūros mes aptingstame, ar gausesnis žuvies pasirinkimas turguose, bei prekybos centruose ne rodiklis, bet ši sriuba mane nuliūdino. Nesiplėsiu aptarinėdamas „nieką“. Tiesiog, kad suprastumėt kaip jaučiausi sriubą valgydamas: įsivaizduokite, užsisakote picą su jūros gėrybėmis, o ant atnešto picos pado viduriuke guli po sūriu pasislėpusi mažutė midija… Tiesa, keli trupinukai lašišos buvo ir mano lėkštėje.
Žuvienė su jūros gėrybėmis – 4,49 euro
Gruzdintos bulvytės buvo vienintelis patiekalas, kuris tiko veganui. Pikta ne dėl skurdaus pasirinkimo, o dėl to, kad patiektos buvo tik bulvytės, o sąskaitoje figūravo ir daržovės. Gudrus pasipelnymo būdas, juk viską gali suversti programai, kuri kitaip neleidžia paimti pinigų už bulves. O gal yra galimybė įvesti tik gruzdintas bulves. Na sutikite, Lietuvoje mokėti už bulves 2,99 euro yra beprotybė. Tikiuosi, restorano savininkų tikslas nėra priverst klientus kvailai pasijausti, ir tai bus pataisyta…
Bulvytės fri su daržovėmis – 3,99 euro
Labiausiai mane nustebino midijos. Nežinau kas ten jas gamino virtuvėje, bet jos atrodė taip, lyg likusios nuo baliuko, kuris čia vyko prieš kelias savaites. Vien tai, kad jūros gėrybės populiarios Lietuvoje ir vis populiarėja, bet tai nėra priežastis virėjai, visą gyvenimą kepusiai karbonadus su sūriu, pereiti prie tokių patiekalų, apie jų gaminimą geriau nepasidomėjus. Tas mąstymas, ai kas čia tokio, moku virti cepelinus paruošiu ir midijas. Klaidingas mąstymas: arba jūs eidama į darbą pamiršote akinius ir nematėt kokį šedevrą atiduodate į salę, arba tai yra geriausia, ką jūs galite pagaminti turėdami midijas. Bet jei net padavėja išdrįso tokį „šedevrą“ atnešti, vadinasi tai yra šiame restorane norma. Lankiausi šiame restorane tais metais kai jis tik atsidarė, nebuvo tada midijų, bet buvo daug kitų skanių patiekalų, dėl kurių buvo verta čia užsukt. Tai gal baikite kopijuoti ir bėgti akis išdegę paskui šiuolaikinę madą. Nes ne visi virėjai sportiški ir gali palaikyti šiuolaikinių madų užduodamą tempą, o belėkdami pridūsta ir prigamina „šedevrų“, į kuriuos žvelgdamas nebesupranti, verkti čia ar juoktis…
Užkeptos didžiosios midijos – 6,49 euro
Ir dar vienas karštas patiekalas, pasiekęs tą dieną mūsų stalą, buvo kepsnys „Vištiena su Bernaise padažu“.
Vištienos kepsnys su Bernaise padažu – 9,49 euro
Nebepamenu, kada berašiau apžvalgoje ar patiekalas vertas tos kainos, kurią tikisi gauti meniu sudarinėtojai. Tad nesupykite „juodieji vilkai“, bet jūsų vištienos kepsnys tikrai nėra vertas be kelių centų dešimties eurų. Nebent jį pirks savaitgalį užsukę gerai įkaušę rusų jūreivėliai, kurių tikslas ne maistas, o moterys, bet kad degtinei nebūtų liūdna, kažką kramtyti reikia, tad čia puikiai tiktų šis kepsnys. O kad išgėrę žmonės dosnūs, žino visi, tad už tokį „šedevrą“ jiems nebus gaila 10 eurų. Mokėti už tokį kepsnį dešimtinę, būtų gaila ir Palangoje Basanavičiaus gatvėje liepos mėnesį, kai kavinės pilnutėlės. Vienintelis pliusas – kepant vištienos filė neišsausėjo. Visa kita – tiek padažas, tiek garnyras be skonio…
Baigdamas rašyti apžvalgą prisiminiau tuščią restoraną bei jo terasą, ir pagalvojau, ar ta tuštuma nėra garsiai skambantys varpai, pranašaujantys blogas dienas restoranui. Oras geras, savaitgalis, o žmonių tik prie poros staliukų. Gal įstaigos vadovai pavargo nuo šio verslo ir tai mes matome atsispindint patiekaluose? To aš nežinau, ir kaip klientas neprivalau spėlioti. Ar aš turiu teisę išsakyti kritiką? Taip, ir nesvarbu ar tai bus Riebus katinas, kuris moka daugiau nei išsikept kiaušinienę, ar eilinis klientas. Visų pirma mes už paslaugas mokame pinigus, o ne užsukome pas juos į svečius, pasivaišinome, o išvykę apkalbėjome. Gink Dieve, aš moku pinigus, o jūs būkite malonūs gaminkite maistą su meile, o ne atsiviepę. Nes tik gaminant maistą atmestinai, yra sukuriami tokie „šedevrai“.
Ar aš čia greit užsuksiu, manau taip, jei šalia nukris meteoritas. Įdomu būtų pasižiūrėti. Neperžegnoju šios vietos ir nenurašau. Visi turime šansą pasitaisyti. Tad jei atsigirs iš aplinkos, kad čia kažkas pasikeitė, užsuksiu greičiau ir nelauksiu meteorito.
Vertinimas: Interjeras – 8, Švara – 6, Aptarnavimas – 6, Maistas – 2. Viso: 22 balų (vidurkis – 5,5) Tad tik 3 nagučiai.
Su pagarba,
Riebus katinas