Visi kasmet laukiame vasaros. O labiausiai laukiame su ja ateinančių karščių. Bet kai jie ateina, po kelių dienų jau meldžiame Dievo, kad jie greičiau baigtųsi. Tokie jau mes, žmonės, sutvėrimai: šalta – blogai, karšta – irgi negerai.
Esu ne kartą matęs nuo jūros grįžtančias šeimynas. Moterys su vaikais nesitveria džiaugsmu nuo praleisto laiko prie jūros besideginant ir besimėgaujant šiltu jūros vandeniu, o iš paskos kojas vos vilkdamas vyriškis tuo džiaugsmu nedega. Sakysit, kalti nešuliai, kuriais mus moterys apkrauna, norėdamos pusę namų turto nusivežti prie jūros?
Aš drįsčiau teigti atvirkščiai – vyrai nesutverti tokioms „pramogoms“. Kelias valandas skirtingomis kūno pozomis gulėti prie jūros bandant vienodai įdegti visas kūno dalis – tikrai ne mums. Panašiai mes elgiamės išvykę kur į kokią ekskursiją ar tiesiog svetimą miestą.
Va ir dabar svečiuodamiesi pas draugus, gyvenančius šalia Vilniaus, nukakę kartu į miestą pasivaikščioti ir turėdami tikslą grįžus pas draugus išsikepti šašlykų, neplanavome prisėsti restorane.
Bet vaikščiojimas karštyje greitai numuša Riebaus katino nuotaiką. Jausdamas, kaip tirpsta mano kalorijos, virsdamos dideliais prakaito lašais, aš pradedu regzti planą „partizaną“.
Vis pamatęs kokio restorano lauko terasą, lyg tarp kitko ne draugui, o jo žmonai ir Katinienei siūlau prisėsti ir atsigaivinti kokiu kokteiliu.
Vyrai, niekada nedarykite klaidos ir neišsiduokit, kad norit kur prisėst terasoje alaus taurei. Tam moteris niekada nepritars. Bet jei pasiūlysit joms atsigaivinti, tai ties trečiu ar ketvirtu restoranu toks planas 100% suveiks.
Tad ketvirtoji terasa. Moterys pačios ištaria taip ilgai lauktą frazę: gal bus gerai čia prisėsti?
Žinoma, kad gerai!
Karštis yra tai, kas minutes verčia valandomis. Tad tai, jog tik prisėdus sulaukėme padavėjo dėmesio, buvo geras ženklas.
Meniu, keli žodeliai apie tai, ko norėtume atsigerti, ir jau padavėjo paprašyta prie mūsų stalo stovi barmenė, kuri mūsų damų pageidavimus bando sudėlioti į gaiviuosius kokteilius.
Nereklamuosiu alkoholinių gėrimų, tik paminėsiu kad vasarą su alkoholiu, esant tokiems karščiams, negalima stipriai išdykauti. Tad taurės pildomos daugybe ledukų, keliais lašais tauriųjų gėrymų, o tada iki viršaus – gazuotais.
Na, o mes vyriškiai – kiek kuklesni nei damos, tenkinamės alumi.
„Pelėdos beer & snacks“ meniu gausus gėrimų, kiek kuklesnis maisto meniu. Bet gausu užkandžių pasirinkimų, kelios sriubos bei keli karštieji.
Karštis yra dar viena priežastis, kad vienintelis, ko norisi tokiomis dienomis, – tai skysčių. Bet užsisakius gėrimų ir po kelių gurkšnių organizmas pradeda siųsti į galvą impulsus apie norą kažką ir kramtomo apturėti – tad verčiame meniu ir studijuojame dar kartą.
Tad moterims – sriubytės bei pasisaldinimui – čiūros su šokoladiniu padažu. O mes, vyrai, susigundome keliais užkandžiais.
Kadangi pirmieji mūsų stalą pasiekė užkandžiai, tai vertinimo komisijoje sudalyvavo ir damos.
Kai meniu skirtingų užkandžių – netoli dvidešimties, tai užsakyti keptą duoną su sūriu būtų didžiulė nuodėmė. Tad įtraukę į užsakymą keptus grybus tikrai neapsirikome. Plonytė grybus dengianti paniruotė puikiai gėrė į save padažą, į kurį buvo mirkoma. Gerai parinktas jogurtinis padažas su česnakais bei žalumynais puikiai derėjo prie grybų.
Kepti grybai – 5,00€
Gerai, kad mums skanaujant grybus atnešė ir sriubas damoms, nes, spėju, padėjusios mums suvalgyti grybų užkandą, damos būtų panašiai padėjusios susitvarkyti ir su kitais užkandžiais.
Tad stebėdami, kaip moterys valgo sriubas, mes susitelkėme į kitus du užkandžius.
Keptos stintenės – 6,00€
Stintenės su totorišku padažu man priminė, kad šiemet žiemą nusidėjau – nebuvau nuvykęs ne tik į Palangoje kasmet vykstančią stintų šventę, bet ir pačių stintų visiškai neskanavau. Tad stintenės tirpte ištirpo ant mūsų stalo.
Šaltibarščiai – 5,00€
Dabar daugelis maitinimo įstaigų į šaltibarščius nebededa kiaušinio, bet man jis – neatsiejama šios sriubos dalis. Tad matydamas sriuboje plūduriuojantį pjaustytą kiaušinį aš nesusilaikiau Katinienės nepaprašęs poros degustacinių šaukštų.
Tiršti šaltibarščiai mane visada džiugina, esu mėgėjas kai kabindamas šaukštu jauti sriuboje esančią didesnę burokėlių ir agurkų masę. Nors šiame bare buvo būtent tokie – tiršti šaltibarščiai, bet kartu su sriuba patiektos gruzdintos bulvytės mane kiek nuliūdino. Suprantu, kad šis baras nėra tas, kuris propaguoja lietuvišką virtuvę, ir šaltibarščiai meniu greičiausiai puikuosis tik vasaros metu. Bet bulvių temą prie šaltibarščių aš jau ne kartą esu gvildenęs, o ir panašiomis bulvėmis klientus „džiugina“ dauguma maitinimo įstaigų.
O aš labiau norėčiau matyti tradicinę versiją, tiesiog virtas bulves, apibarstytas šviežiais smulkintais krapais. O idealiausia būtų: bulvių košė su spirgučių šaukštu ant jos.
Pasvajojęs apie bulves grįžtu prie sriubų.
Gaspačio 5,00€
Ir dabar jau norėčiau tarti kelias liaupses gaspačo sriubai. Jei manęs paklaustų, kas karštomis vasaros dienomis labiau tinkama numarinti alkį – tautiečių mylimi šatibarščiai ar ispaniška gaspačo sriuba (gazpacho) – atsakymas tautiečiams nelabai patiktų.
Sriubos abi šaltos, bet po šaltibarčių su bulvėmis labiau apsunksta skrandis. Tad vasarą užtikęs restorane panašų sriubų pasirinkimą, aš visada pirmenybę skiriu gaspačui. Tik gaila, kad ne visur šią iš pirmo žvilgsnio lengvai paruošiamą sriubą moka gaminti.
Šiame bare pagamintą sriubą aš galėčiau drąsiai rekomenduoti kiekvienam, kuris nori pirmą kartą išbandyti šią trintų pomidorų sriubą.
Kaip nujausdamas, kad prie šaltibarščių nebus mano mėgstamos bulvių košės su spirgais, užsakiau kažką panašaus – gruzdintų bulvyčių su šonine bei čederio sūrio padažu.
Gruzdintos bulvytės su šonine- 4,50€
Sakyčiau, puikus derinys, tik aš asmeniškai naudočiau storesnius bulvyčių šiaudelius, jie daug puikiau į save gertų padažiuką. Bet tai jau skonio reikalas.
Churos – 4,50€
Esame ne kartą baruose užsisakę čiūrų, taip vadinamų ispaniškų spurgų, bet šiame bare jos mus pribloškė savo dydžiu. Buvo abejonių, kad dydis kiek pakenks tekstūrai ir jos bus kiek per minkštos, bet paskanavęs abejones išvaikiau greitai.
Pamatęs, kad pas apetitas damoms niekur nedingo, užsakiau joms dar ir tacos su mėsa, kurias jos taip pat įvertino puikiai.
Tacos su mėsa – 6,50€
Neturėjo būti šios apžvalgos, nes prisėdome tik kiek atgaivinti kūnus šaltais gėrimais. Bet įprotis viską paveiksluot padiktavo mintį galimai apžvalgai, o užsukęs į baro vidų iš smalsumo pažiūrėti, kur jis pakvies klientus orams vėstant, padariau dar kelias įspūdingas nuotraukas. Bare per du aukštus labiausiai nustebino gražiai įrengtos rūsio patalpos. Nors jis buvo tuščias, pabandęs įsivaizduoti jį rudens ar žiemos periodu, mintyse užpildęs jį klientais, susidariau jaukaus baro įvaizdį.
Reziumuoju. Kartais visai netyčia mes užtinkame tai, ko nesitikėjome. Prisėsdami tikrai negalvojome užtikti kažko įdomaus. Bet malonus aptarnavimas ir padavėjo dėmesys bei barmenės parinkti kokteiliai mūsų damoms buvo pirmas žingsnis į tai, kad mes padarytume didesnį užsakymą nei kelios taurės gėrimų.
Ir jei ne tas dėmesys, tai greičiausiai nei maisto būtume užsakinę, nei apžvalgą būčiau rašęs.
Dabar rašydamas prisiminiau, kad nepalikau barui lipduko. Bet noras paskanauti padavėjo išgirto „Maišo su jūros gėrybėmis“, kurio mes tą dieną neužsakėme, privers mane greitu metu ten vėl užsukti, ir jei tas maišas bus būtent toks įspūdingas, kaip pasakojo mus aptarnavęs berniukas, aš jiems paliksiu net du lipdukus su 5/5 Riebaus katino puikiu įvertinimu.