Gyvename Lietuvoje, kur pragyvenimo minimumas dar negreitai pasivys kitas ES šalis. Tad puikiai suvokiame, kad tokios pajamos priverčia ieškoti maitinimo įstaigų, kuriose būtų galima pietauti darbo metu, liaudiškai tariant skaniai ir nebrangiai. Sutikite kad kavinės, kuriose karštųjų patiekalų kainos prasideda nuo 7 eurų, didelio srauto klientų pietų metu tikėtis negali. Nebent ji randasi arti seimo.
Tad smalsumo vedami vykstame į kavinę, kurią ne vienas man gyrėte kaip vietą, kurioje galima skaniai papietauti darbo metu. Navigacija mus atvedė į vieną iš Kauno miesto gyvenamųjų rajonų – Vilijampolę. Tuščios gatvelės bei mažas automobilių judėjimas neleido suvokti, jog esame Kaune. Kol neatvykome adresu J. Naujalio g. 18. Nors buvo apie 14:00 val., tad vadinamasis pietų bumas jau turėjo būti pasibaigęs, ši kavinė iš visų pusių buvo apstatyta automobiliais. Šiaip ne taip radę vietelę automobiliui, patraukiame pietų. Iš barmenės sužinome kokia tvarka čia aptarnaujami klientai.
Užsakymus darome prie baro, susimokame, nurodome stalelio numerį prie kurio sėdėsime.
Kavinės interjeras primena sodybą, čia visur vyrauja medžio elementai, senos nuotraukos ant sienų kiek pagyvina aplinką. Spėjame persimesti keliais nuostabos žodžiais apie šios vietos populiarumą, kai mūsų bendravimą pertraukia ant stalo atneštos sriubos. Pasijutau kaip pas močiutę kaime.
Nublokšti į vaikystės prisiminimus, sriubas suvalgėme vienu ypu. Po sriubų atkeliavo cepelinas, kurį aš užsakydamas įvardinau kaip karštą užkandį. Na tikrai negalėjau nugalėti smalsumo paskanauti cepelino, kurio kaina tik 1,50 eur. Įdomu buvo sužinoti ar cepelino kokybei tiesioginę įtaką turi jo kaina. Cepelinas nustebino tuo, kad ir tarkiai ir mėsa buvo labai skanūs, tokių net „Riebus katinas“ virti nemoka.
Valgydamas pastebėjau per salę einančią ir, prie vieno stalelio klientus užkalbinusią moterį. Kadangi katinai nesiskundžia klausa, iš pokalbio prie gretimo stalelio supratau, kad ši moteris šios kavinės savininkė, pati p. Jadvyga. Tad praeinant jai pro šalį, nesusilaikiau nepagyręs cepelinų ir neišsakęs kelių gerų savo pastebėjimų. Taip belaukiant karštų išsirutuliavo gražus pokalbis apie maistą, tradicijas ir tai, kas iš jų liko. O kad tradicijų gaminant maistą čia laikomasi jau daugiau nei 20 metų, patvirtino ir kepsniai, kuriuos mes buvome užsakę. Kas pamena pirmas kavines, Lietuvai tapus nepriklausomai, neleis man sumeluoti, kad tada madingiausias patiekalas ir buvo kiaulienos karbonadas su skrudintomis bulvytėmis ir daržovėmis.
Mes valgėme kepsnius, negalėdami sulaikyti juoko, kurio priežastis buvo ta pati baro šeimininkė, kuri mėtė šmaikščius juokelius prie kito stalelio. Ir tada į galvą atėjo mintis, kad į salę, kurioje visi staleliai užimti ir prie visų valgoma, gali išeiti tik tas baro savininkas, kuris neturi nė menkiausios abejonės, kad jo virtuvėje gaminamas maistas yra geras, ir kad dėl klientų priekaištų neteks raudonuoti. Tik pasitikėjimas savimi leidžia eiti ir kalbinti pažįstamus, ar nepažįstamus kavinės svečius, nes tu puikiai žinai, kad nesulauksi priekaištų dėl maisto. O gauti klientų pagyrimai tik suteikia pasitikėjimo ir norą ir toliau išlaikyti tokį lygį. Štai už kokį maitinimo įstaigos modelį esu aš. Džiugu, kai į salę išėjęs pats savininkas pasiteirauja ar skanūs patiekalai, ar nieko netrūksta. Tada tu supranti, kad tam žmogui ne tik rūpi verslas, bet ir jo įmonės vardas. Kad apie savo kavinės darbą jis nori sužinoti iš pačių klientų, o neperskaityti kur spaudoje. Verslas pradeda duoti pelną kai jis tampa hobiu, nes tik mylimą užsiėmimą mes atliekame visu 100% gerai. O kai pradedame ieškoti greitos naudos, mes dažnai pamirštame kokybę, o ji kaip žinome, yra pagarba klientui. Kad ši kavinė yra savininkės hobis aš tuo net neabejoju, nes tas džiaugsmas, kurį aš įžvelgiau jos akyse klausantis mano pagyrų čia valgytam maistui, didžiausias to įrodymas. O jau po to seka rekomendacijos. Tad tokioms vietoms kaip ši reklamuotis nereikia, geri atsiliepimai sklinda iš lūpų į lūpas.
Žvelgdamas į čekį galiu drąsiai teigti, kad tai vieta, kurioje mes pavalgėme pigiausiai Kauno mieste. Žinoma aš dar ieškosiu panašių į šią kavinę, bet šiuo metu ji mano sąraše kaip vieta, kur gali kasdien darbo dienom užeiti skaniai ir nebrangiai pavalgyti.
Vertinimas: Interjeras – 8, Švara – 9, Aptarnavimas – 9, Maistas – 9. Viso: 35 balų (vidurkis – 8,75) Tad 5 nagučiai kavinukei „Pas Jadvyga”.